Esther Vergeer, chef de mission van de paralympische sporters, en technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF, leggen bloemen op de auto
NOS NieuwsAangepast

Honderden belangstellenden langs afscheidsroute voor erehaag Bibian Mentel

Honderden mensen stonden vandaag van Loosdrecht tot Laren langs de kant van de weg om eer te betonen aan drievoudig paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel, die afgelopen maandag op 48-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Ze is vandaag gecremeerd.

Vanwege corona was de uitvaart in besloten kring, maar haar familie had een speciale afscheidsroute uitgestippeld van Loosdrecht naar Laren, waar de crematie plaatsvindt. Vrienden, kennissen en belangstellenden werden opgeroepen een erehaag te vormen langs de route. Om 09.00 uur begon de tocht, rond 10.00 uur kwam de stoet aan bij het crematorium.

De familie had uitdrukkelijk aangegeven dat de coronaregels gerespecteerd moesten worden: "Ben lief voor elkaar, hou je aan de maatregelen, maar laten we met z'n allen mooie herinneringen creëren", schreven ze op Instagram.

Het was druk bij het begin van de route:

Mensen stonden langs de kant met rode en witte rozen en tulpen. Ook waren er enkelen met Bengaalse fakkels, die voor rood-witte rook zorgden. De stoet bestond uit vijf witte limousines.

Om 10.30 uur begon de uitvaart in Crematorium Laren. Militaire medewerkers van het Koninklijk Huis droegen Mentel naar binnen. Mentel heeft zich onder meer via haar stichting ingezet voor gewonde militairen.

Kijk hier naar een samenvatting van de ochtend:

Erehaag langs route rouwstoet, overal applaus voor Bibian Mentel

Eén van de mensen langs de route was Robert uit Almere. Hij zit zelf in een rolstoel: "De eerste keer dat ik Bibian ontmoette was bij een wakeboardevenement. Ik doe zelf ook aan aangepast wakeboarden. Vervolgens ben ik via haar stichting bij wat evenementen geweest. Bibian was een heel bijzonder mens, altijd positief. Ze had altijd iets van: kijk niet wat je niet kan, kijk wat je wel kan."

Advertentie via Ster.nl