Mentel gehuldigd in 2018 in haar gemeente Wijdemeren
NOS Sport

Bibian Mentel (48), drievoudig paralympisch kampioene snowboarden, overleden

Snowboardster en voorvechtster van de gehandicaptensport Bibian Mentel is maandagmiddag op 48-jarige leeftijd overleden. De drievoudig paralympisch kampioene vocht ruim twintig jaar tegen herhaaldelijk terugkerende kanker. Uitzaaiingen in haar hersenen werden haar uiteindelijk fataal.

Op het Instagram-account van Mentel maakte haar familie het overlijden bekend.

"Rust zacht lieve Bibian, lieve mama, lieve dochter, lieve schat. We gaan je nooit vergeten. Liefs Julian, Laila, Bella, Maude, Rolf en Edwin", werd erbij geschreven.

Instagram Bibian Mentel

Mentel had al enkele nationale titels op zak en serieus zicht op deelname aan de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City, toen een kwaadaardig tumor in het botvlies in 2001 tot amputatie van haar rechteronderbeen leidde.

De destijds 28-jarige Loosdrechtse stond echter vier maanden na de operatie alweer op een snowboard. Niet lang daarna, in januari 2002, werd ze Nederlands kampioen. Niet bij de paralympiërs, maar tussen de valide sporters.

Paralympisch goud

Vervolgens ging ze zich inzetten voor het snowboarden voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze hielp daarnaast parasnowboarden op de internationale sportkaart te zetten en was ook nauw betrokken bij de lobby om het onderdeel op de Paralympische Spelen te krijgen.

Bekijk in het onderstaande videocarrousel een overzicht van de sportloopbaan van Mentel en de documentaire 'De Negen Levens van Bibian Mentel' uit 2018:

De dan inmiddels 41-jarige Mentel was in 2014 niet alleen de Nederlandse vlaggendraagster tijdens de openingsceremonie in Sotsji, ze won ook goud op de snowboardcross.

Vier jaar later veroverde ze in Pyeongchang, waar ze wederom vlaggendraagster was, zelfs twee paralympische titels. Beide successen leverde haar in december het predicaat Paralympisch Sporter van het Jaar op. Kort na de dubbelslag in Zuid-Korea zette ze een punt achter haar topsportloopbaan.

Zevenvoudig wereldkampioene Mentel is oprichtster van de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen, met name boardsporten.

Afgelopen week ging de NOS langs bij Mentel voor een afscheidsinterview.

Mentel: 'Ik zeg nog geen tot ziens, maar tot de volgende keer'

Advertentie via Ster.nl