EPA
NOS Sport

MLB verplaatst All Star-wedstrijd uit protest tegen omstreden kieswet Georgia

De All Star-wedstrijd van de Amerikaanse honkbalcompetitie Major League Baseball zou dit jaar plaatsvinden in Atlanta, maar uit protest tegen de omstreden nieuwe kieswet in de staat Georgia wordt deze verplaatst.

De nieuwe wet stelt onder meer strengere identificatie-eisen aan briefstemmers en beperkt het aantal afgiftepunten voor briefstemmen. Volgens de Democraten is dit bedoeld om zwarte kiezers te ontmoedigen naar de stembus te gaan.

De Amerikaanse president Joe Biden noemde de wet "een gruwel" en ook de MLB spreekt zich uit. "Major League Baseball ondersteunt fundamenteel het stemrecht voor alle Amerikanen en verzet zich tegen deze beperkingen", meldde topman Robert Manfred in een verklaring. "Eerlijke toegang tot het stemmen blijft onze niet aflatende steun houden."

Gesprekken gevoerd

"De afgelopen week hebben we gesprekken gevoerd met onder meer clubs en voormalige en huidige spelers om naar hun mening te luisteren", verklaarde Manfred. "En ik heb besloten dat de beste manier om onze waarden als sport te laten zien, is door de wedstrijd dit jaar te verplaatsen."

Basketbalgrootheid LeBron James kan het besluit van de MLB wel waarderen.

Atlanta Braves liet weten teleurgesteld te zijn dat de All Star-wedstrijd, die elk jaar halverwege het seizoen wordt gespeeld, uit hun stad is weggehaald. "Dit was noch onze beslissing, noch onze aanbeveling en we zijn bedroefd dat fans dit evenement niet in onze stad zullen kunnen zien", viel in een verklaring te lezen.

"We zullen het belang van gelijke stemkansen blijven benadrukken, maar we hadden gehoopt dat onze stad dit evenement zou kunnen gebruiken als een platform om de discussie te voeren."

"Onze stad heeft altijd bekend gestaan als een eenheid in verdeelde tijden en nu missen we de kans om problemen aan te pakken die belangrijk zijn voor onze gemeenschap. Helaas zijn bedrijven, werknemers en fans in Georgia het slachtoffer van deze beslissing."

Nog geen nieuwe speelstad

De MLB is nog bezig een nieuwe stad te vinden voor de jaarlijkse All Star-wedstrijd, waarin de beste spelers van de National League en de American League het tegen elkaar opnemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl