NOS NieuwsAangepast

De Jonge: we hebben de boot niet gemist met vaccins

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid ontkent dat Nederland de kans op miljoenen Oxford-vaccins heeft laten lopen. Vandaag bleek dat ons land in het begin van de pandemie de mogelijkheid had om te investeren in grootschalige productie van het vaccin in de Halix-fabriek in Leiden. Het kwam niet tot een deal. Uiteindelijk ging Oxford met AstraZeneca in zee, met grote investeringen van de Britse regering.

Volgens De Jonge is het niet zo dat Nederland een kans heeft laten lopen. "Toen de vraag kwam om te investeren zijn we onmiddellijk in gesprek gegaan met Halix. Er zijn verschillende gesprekken geweest, we hebben aangeboden om te investeren, maar het bleek al gauw niet meer nodig." Het benodigde geld was al binnen vanuit het VK.

Als het wél tot een deal was gekomen, had dat nog niet betekend dat Nederland nu meer vaccins tot zijn beschikking zou hebben gehad, zegt de minister. "Zo werkt dat niet. De Europese Commissie maakt namens ons afspraken met de vaccinleveranciers. Die moeten zich vervolgens aan die afspraken houden."

Bekijk hier de reactie van De Jonge:

De Jonge over mislopen vaccins

Maar volgens NOS-correspondent in Brussel Thomas Spekschoor, die de zaak uitzocht, had Nederland wel degelijk meer kunnen doen en snel kunnen toehappen. "Dan hadden we kunnen onderhandelen met AstraZeneca, kunnen eisen dat de eerste paar miljoen vaccins uit die fabriek naar Nederland zouden gaan. Dat heeft Nederland niet gedaan, maar het Verenigd Koninkrijk wel."

De EU had volgens Spekschoor dan ook sterker gestaan in de onderhandelingen met AstraZeneca en het VK. "Op dit moment overleggen de EU-landen met het VK over de vaccins die de afgelopen tijd in Leiden zijn gemaakt. De Britten beroepen zich op de investering die zij in dat bedrijf hebben gedaan en zeggen dat die vaccins aan hen toebehoren. Had Nederland daar eenzelfde soort afspraak naast kunnen leggen, dan stonden de EU-landen sterker in hun onderhandelingen met de Britten."

De Tweede Kamer wil opheldering van minister De Jonge en premier Rutte. PVV-leider Wilders spreekt van geklungel en vraagt zich af hoe je dit uit moet leggen aan de burgers en ondernemers die nu mogelijk langer in lockdown moeten zitten en het zorgpersoneel op de steeds voller wordende IC's.

Regeringspartij D66 heeft ook nog veel vragen over de kwestie. "Het is weer een domper voor het vertrouwen in de vaccinatiestrategie", zegt Kamerlid Bergkamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl