Bibian Mentel op het sportgala in 2018 ANP

De dood van snowboardster Bibian Mentel, die maandag op haar 48ste overleed aan de gevolgen van kanker, maakt veel los. De drievoudig paralympisch kampioene en voorvechtster van de gehandicaptensport was een inspiratiebron voor velen.

"Ze sprak als topsporter tot de verbeelding", zei technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF op NPO Radio 1. "Ik keek niet naar haar als paralympisch sporter, maar als een van de topsporters van Team NL. De beperking viel weg. Ze doorbrak grenzen."

Premier Mark Rutte schrijft op Twitter dat hij bedroefd is door het overlijden van Mentel. Hij noemt haar een "voorbeeld voor ons allen".

Minister Hugo de Jonge noemt Mentel "niet alleen een paralympisch kampioen, maar een kampioen in het leven."

Esther Vergeer, chef de mission van de Nederlandse paralympische ploeg en net als Mentel meervoudig paralympisch kampioen, reageert in het Sportforum van NPO Radio 1. "Bibian was een van de krachtigste vrouwen die ik ooit heb leren kennen."

"Zij kon het positieve inzien van alles wat het leven te bieden heeft. Tot het laatste moment heeft ze maximaal genoten. Dat is een waardevolle les voor ons allemaal. En ze heeft laten zien dat als je ergens van droomt en je ergens voor vecht, je ver kunt komen."

Vergeer over Mentel: 'Dankzij haar vechtlust snowboarden op paralympische spelen'

NOS Sport-verslaggever Edwin Peek volgde Mentel jarenlang, maakte een documentaire over haar en ging vorige week dinsdag nog langs voor een afscheidsinterview. Peek leerde haar van dichtbij als een "ontzettend lief mens" kennen.

"Zij straalde positiviteit uit, met alles wat ze deed. In haar liefde voor mensen, voor haar omgeving. En altijd naar anderen kijken. Dan vroeg ze meteen hoe het met mij was, terwijl ik dacht: ja, met mij is het wel goed, maar is het voor jou allemaal wel te doen?!"

NOS-verslaggever Edwin Peek over Mentel: 'Ze straalde positiviteit uit, in alles wat ze deed'

Ook op Twitter laten prominente Nederlanders uit de sport van zich horen om hun respect voor Mentel en haar nabestaanden te tonen.

STER reclame