Verkenners Jorritsma en Ollongren
NOS NieuwsAangepast

Oppositiepartijen vinden uitleg Ollongren en Jorritsma onvoldoende

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn niet tevreden met de verklaring die de opgestapte verkenners Jorritsma en Ollongren hebben gegeven voor de blunder met de notities voor de kabinetsformatie.

De twee boden vanmiddag excuses aan voor de notities, waarin stond dat CDA-Kamerlid Omtzigt een "functie elders" moest krijgen. "Er zijn slechts twee mensen verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van het memo en dat zijn wij, de ondertekenaars van deze brief", schrijven ze.

SP-leider Lilian Marijnissen vindt het briefje van de ex-verkenners onvoldoende, omdat nog steeds onduidelijk is waarom er tijdens de verkenningsfase is gesproken over een gekozen Kamerlid, en door wie.

Ook PvdA-fractievoorzitter Ploumen is ontevreden over de brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Ze vindt het opmerkelijk dat Jorritsma en Ollongren met klem ontkennen dat de notitie over Omtzigt is gebaseerd op berichten in de media. Dat was wel wat de nieuwe verkenners, Van Ark en Koolmees, vorige week zeiden.

D66-leider Kaag vindt het juist goed dat de verkenners verantwoordelijkheid nemen voor wat er is gebeurd. "De erkenning dat er fouten zijn gemaakt past bij de open politieke cultuur die ik voorsta", zegt ze. Volgens Kaag maakt de brief duidelijk dat de opmerking over Omtzigt niet voortkomt uit de gesprekken met fractievoorzitters.

Aanstaande woensdag komen de ex-verkenners naar de Tweede Kamer om daar in een debat tekst en uitleg te geven. Van dat debat hangt af hoe de kabinetsformatie verder gaat.

PVV-leider Wilders vindt dat het debat in ieder geval moet leiden tot het aftreden van Ollongren, die nu nog demissionair minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier is. Hij reageerde op het bericht dat zij en Jorritsma de verantwoordelijkheid voor het memo nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl