Verkenners Jorritsma en Ollongren ontvangen VVD-leider Rutte
NOS NieuwsAangepast

Ollongren en Jorritsma nemen schuld op zich voor blunder met memo

Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma nemen de volledige schuld op zich voor het geblunder met een voorbereidingsmemo voor de formatie, dat vorige week onbedoeld en pijnlijk zichtbaar naar buiten kwam toen verkenner Ollongren in de haast bij het Binnenhof vertrok.

"Er zijn slechts twee mensen verantwoordelijk voor het bestaan en de inhoud van het memo, en dat zijn wij, ondertekenaars van deze brief", schrijven de twee oud-verkenners.

Ze noemen de gang van zaken "zeer ongepast" en schrijven dat dit niet had mogen gebeuren.

Ook hebben de oud-verkenners hun excuses aangeboden aan de Tweede Kamer. In de notitie werd onder meer CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt genoemd met de woorden "functie elders".

Een ander punt op de notitie betrof de onderhandelingsstijl van CDA-leider Hoekstra.

"Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de heer Omtzigt. Geen van de fractievoorzitters heeft met ons gesproken over de onderhandelingsstijl van de heer Hoekstra. Geen van de fractievoorzitters is verantwoordelijk voor het aandragen van welke gesprekspunten dan ook. Evenmin zijn de media indirect verantwoordelijk voor de woorden 'functie elders' over de heer Omtzigt - deze eerder onbedoeld gewekte suggestie nemen wij graag weg", schrijven de twee.

Saillant is dat de nieuwe verkenners Van Ark en Koolmees afgelopen vrijdag juist zeiden dat de "functie elders" volgens Ollongren en Jorritsma was gebaseerd op een "inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media". Koolmees sprak over een "brainstormsessie" en over informatie gehaald uit de kranten en talkshows.

Kijk hier hoe Koolmees en Van Ark dat zeiden:

Verkenners over 'interne notitie' van Ollongren en Jorritsma

De twee oud-verkenners zeggen "in alle deemoed" bereid te zijn om in debat met de Tweede Kamer "nadere inlichtingen" te geven.

Vraag is nog wanneer dat zal plaatsvinden, op dit moment zit Kajsa Ollongren in thuisquarantaine vanwege een positieve coronatest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl