Montenegro viert de openingstreffer van Stevan Jovetic Pro Shots

In de WK-kwalificatiereeks heeft Letland, aanstaande zaterdag de tegenstander van Oranje, woensdagavond in eigen huis verloren van Montenegro. In Riga werd het 1-2 voor de Montenegrijnen.

Letland, in 2009 nog 45ste op de FIFA-ranglijst, is inmiddels afgedaald naar positie 136. Montenegro staat zo'n 75 plaatsen hoger en heeft met Stefan Savic (Atlético Madrid) en Stevan Jovetic (AS Monaco) twee gelouterde spelers in huis.

Jovetic bleek de beul van de Letten. De spits, die in 2013 nog voor 27,5 miljoen euro verkaste naar Manchester City, tekende voor beide treffers. Namens Letland wist alleen Janis Ikaunieks het net te vinden.

AZ-spelers op dreef bij Noorwegen

Noorwegen, voorafgaand aan de kwalificatiereeks samen met Turkije betiteld als outsiders in de poule, opende met een 3-0 overwinning op Gibraltar. De Noren sloegen vlak voor rust twee keer toe via Alexander Sørloth en Kristian Thorstvedt.

De ploeg trad aan met zijn grote sterren Erling Braut Haaland en Martin Ødegaard. Ook AZ-spelers Fredrik Midtsjø en Jonas Svensson stonden in de basis. Midtsjø verzorgde de assist bij de openingstreffer. Svensson was verantwoordelijk voor de 3-0.

Alle Noorse spelers droegen bij het betreden van het veld een shirt met de tekst: Mensenrechten, op en buiten het veld. AFP

De Noorse voetballers lieten voorafgaand aan hun WK-kwalificatiewedstrijd in Gibraltar een duidelijk protest horen tegen Qatar, het gastland van het toernooi in 2022. Alle spelers droegen bij het betreden van het veld een shirt met de tekst: Mensenrechten, op en buiten het veld.

Voorafgaand, bij het warmlopen, stond er een andere tekst op de Noorse shirts: Respect, op en buiten het veld. Ook bondscoach Stale Solbakken deed mee aan de actie. "We willen benadrukken hoe belangrijk we de discussie over de mensenrechten vinden", lichtte hij toe. "Het lijkt me dan voor de hand liggen dat de trainer zelf het goede voorbeeld geeft."

Noorwegen behoort tot de landen waar steeds meer stemmen opgaan voor een boycot van het toernooi in Qatar. In het land worden, onder meer bij de bouw van de stadions voor het WK, de mensenrechten geschonden. Op de persconferentie van het Nederlands elftal werd de kwestie dinsdag ook besproken, maar de KNVB heeft laten weten niet voor een boycot te zijn.

Het statement van Noorwegen in beeld:

Voor Noorwegen wacht zaterdag de thuiswedstrijd tegen Turkije, voordat het afreist naar Montenegro. Voor de Montenegrijnen staat eerst de thuiswedstrijd tegen Gibraltar op het programma.

Statistieken Gibraltar - Noorwegen

STER reclame