NOS Voetbal

Vraag over Qatar en racisme leidt tot felle reactie bij Wijnaldum

Veel vragen kregen bondscoach Frank de Boer en aanvoerder Georginio Wijnaldum over Qatar tijdens de persconferentie richting het WK-kwalificatieduel met Turkije. In het land, waar eind volgend jaar het WK plaatsvindt, kwamen volgens The Guardian sinds de toewijzing van het toernooi 6.500 arbeidsmigranten om het leven.

De 30-jarige Wijnaldum kreeg de vraag voorgelegd hoe de spelers actie kunnen ondernemen. "Met andere federaties een plan maken om het probleem aan te pakken. Dat is nu nog moeilijk om te zeggen, we zitten nog aan het begin van de kwalificatie. In de loop van het WK kun je daarover nadenken en zal er meer gesproken zijn met federaties."

Racisme

Vervolgens kreeg de middenvelder voorgelegd dat hij eind 2019, toen Oranje te maken kreeg met de discussie over racisme op de voetbalvelden, verklaarde van het veld te stappen wanneer hij daarmee geconfronteerd zou worden. In de wedstrijd tegen Estland, een paar dagen later, maakte de speler van Liverpool vervolgens met Frenkie de Jong een statement.

Op de vraag van een journalist, dinsdag, of er weer een dergelijke actie zou kunnen worden verwacht nu het over Qatar gaat, reageerde Wijnaldum aanvankelijk gelaten. Maar aan het slot van de persconferentie wilde hij daar nog op terugkomen en was hij fel.

Wijnaldum oneens met journalist: 'Je moet racisme niet met Qatar vergelijken'

"Ik heb nagedacht over de vraag die je stelde over racisme én Qatar. Begrijp je wel wat je doet eigenlijk?", vroeg Wijnaldum aan de journalist. "Om het racisme-verhaal te vergelijken met Qatar."

"Eigenlijk zeg je dat als iemand racistisch is, je dan niet voor jezelf op mag komen. Want je gaat wel voetballen in Qatar. Dat is heel fout. Nu zeg je eigenlijk dat als je racistisch bejegend wordt, je niet voor jezelf mag opkomen. Het is niet te vergelijken."

De journalist stelde dat hij die vergelijking niet wilde maken, maar doelde op het ondernemen van een concrete actie. "Maar je haalt het wel aan, dat is niet goed", zei Wijnaldum daarop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl