In Doha wordt gewerkt aan het Ras Abu Aboud-stadion voor het WK

Amnesty roept FIFA op invloed uit te oefenen op Qatar: 'Moet wel nu gebeuren'

Deze week start voor het Nederlands elftal en alle andere nationale voetbalelftallen van Europa de kwalificatiereeks voor het WK van 2022 in Qatar. Amnesty International grijpt dat moment aan om actie te voeren.

Amnesty roept de wereldvoetbalbond FIFA in een statement op invloed uit te oefenen op Qatar om een einde te maken aan het misbruik van arbeidsmigranten. Het Nederlandse voetbal (KNVB, staf, spelers, clubs en supportersverenigingen) is per brief gevraagd die oproep te steunen.

Geen boycot

Een boycot van het WK is volgens Amnesty niet nodig. "Voor ons zijn garanties dat de rechten van arbeiders worden gerespecteerd belangrijker dan een boycot. Wij geloven dat de aandacht voor het WK in Qatar kan zorgen voor meer druk op de overheid om de beloofde arbeidshervormingen door te voeren en te handhaven en zo de situatie van migrantarbeiders te verbeteren. Maar dan moet dat wel nu gebeuren."

Vorige maand schreef The Guardian dat er de afgelopen tien jaar zo'n 6.500 arbeidsmigranten zijn overleden in Qatar, bij werkzaamheden voor en rondom het WK.

WK in Qatar: de boycotvraag

"Het WK zou gewoonweg niet mogelijk zijn zonder de arbeidsmigranten, die 95 procent van de beroepsbevolking in Qatar vormen", zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty Nederland.

"Ze werken aan de bouw van stadions en andere WK-faciliteiten, de aanleg van wegen en de metro, in de horeca en de beveiliging. Dit toernooi leunt op het harde werk van mannen en vrouwen die duizenden kilometers hebben gereisd om hun families te onderhouden. Maar nog te vaak wordt het verblijf voor deze arbeiders in Qatar gekenmerkt door misbruik en uitbuiting."

De KNVB laat in een reactie weten dat de bond al enkele jaren bezig is om de situatie in Qatar te helpen verbeteren door middel van diplomatie en door attentie te vragen van instanties die hierop invloed hebben.

De KNVB was in 2014 één van de initiatiefnemers die, naar aanleiding van de situatie in Qatar, de FIFA wist te bewegen om ook naar de mensenrechten te kijken voordat een WK wordt toegewezen. Mede daardoor hebben bidprocedures voor komende WK's nu een zogenoemde mensenrechtenparagraaf.

De voetbalbond benadrukt nooit voorstander van een WK in Qatar te zijn geweest. Maar de bond wil geen toernooien boycotten, omdat het vindt dat sporters niet de dupe mogen zijn van wanbeleid of geschonden mensenrechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl