Antoine Griezmann baalt

Wereldkampioen Frankrijk begint WK-kwalificatie met puntenverlies

Wereldkampioen Frankrijk is de kwalificatiereeks voor het WK in Qatar begonnen met puntenverlies, net als het Nederlands elftal. In het Stade de France kwam de ploeg van Didier Deschamps niet verder dan 1-1 tegen Oekraïne.

De Fransen hadden het in groep D aardig lastig met de eerste tegenstander van Oranje in de groepsfase van het EK deze zomer, hoewel Les Bleus voortvarend begonnen; Antoine Griezmann zorgde na twintig minuten voor de openingstreffer door de bal vanaf de rand van de zestien fraai in de linkerbovenhoek te krullen.

Griezmann viert zijn fraaie treffer tegen Oekraïne

Geen vuiltje aan de lucht, tot zover. Maar in de tweede helft kwam Oekraïne op gelijke hoogte via een eigen doelpunt van Presnel Kimpembe, die een poging van Serhiy Sydorchuk van richting veranderde. In het resterende halfuur moest Frankrijk opeens hard op zoek naar een gaatje in de Oekraïense verdediging, zonder succes.

Het andere duel in groep D, tussen Finland en Bosnië, eindigde in 2-2.

Vicewereldkampioen Kroatië begon net als Oranje met een nederlaag aan de kwalificatie. Op bezoek bij Slovenië verloren de Kroaten met 1-0.

België zonder problemen langs Wales

België bleef voor de 26ste keer op rij ongeslagen in eigen huis. De Belgen wonnen met 3-1 van Wales, hoewel de nummer drie van het laatste WK wel na tien minuten op achterstand kwam.

Harry Wilson bekroonde een goedlopende Welshe counter met de openingstreffer, op aangeven van sterspeler Gareth Bale, maar nog voor rust hadden de Rode Duivels alweer orde op zaken gesteld. Kevin De Bruyne en Thorgan Hazard zorgden met een afstandsschot en een rake kopbal voor de Belgische doelpunten in de eerste helft.

Na de pauze zette Romelu Lukaku zijn ploeg op 3-1 via een strafschop.

Thorgan Hazard kopt de 2-1 binnen voor de Rode Duivels

In dezelfde groep boekte Tsjechië een klinkende 6-2 overwinning in en tegen Estland.

Portugal geholpen door eigen doelpunt

In groep A opende Portugal de kwalificatiereeks tegen Azerbeidzjan met een 1-0 thuisoverwinning.

De Portugezen kwamen in de eerste helft op voorsprong, maar werden daarbij wel geholpen door de tegenstander. De Azerbeidzjaanse aanvoerder Maksim Medvedev tekende voor het enige doelpunt van de wedstrijd door de bal in zijn eigen doel te werken na een onhandige grabbelactie van zijn keeper.

Het andere duel in de poule, Servië-Ierland, eindigde in 3-2. Ajax-aanvoerder Dusan Tadic gaf de assist bij alle Servische doelpunten.