NOS Wielrennen

Adam Yates grijpt de macht in Ronde van Catalonië, Kruijswijk moet passen

Adam Yates is de nieuwe leider in de Ronde van Catalonië. De Britse klassementsrenner van Ineos reed in de derde etappe op de slotklim weg uit de groep met favorieten, won de rit en nam de leiderstrui over van de Portugees Joao Almeida.

Adam Yates slaat dubbelslag in Catalonië, maar Arensman kleurt de etappe

Wilco Kelderman hield de schade op de slotklim beperkt (+0.36) en schoof op van de elfde naar de vijfde plaats in het algemeen klassement. De kopman van Bora, die deze week zijn eerste koerskilometers maakt, staat nu op 1.03 van leider Yates. Richie Porte, ploeggenoot van Yates, staat tweede op 45 seconden. Almeida is derde op 50 seconden.

Steven Kruijswijk kon op de slotklim niet mee met zijn concurrenten. De klassementsrenner van Jumbo-Visma was dinsdag na een sterke tijdrit opgeschoven naar de vierde plaats in het klassement, maar verloor in de eerste rit met finish bergop 1.29 waardoor hij zijn plaats in de toptien kwijtraakte. Kruijswijk staat nu vijftiende (+1.37).

Arensman kleurt de etappe

Op de derde dag van de Ronde van Catalonië stond een rit van 203 kilometer met aankomst bergop op het programma. Na een lange, redelijk vlakke aanloop lag de finish in skigebied Vallter 2000, na een klim van 11,3 kilometer tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6.

Al vroeg in de etappe ontstond een kopgroep van negen man, met Thymen Arensman als enige Nederlander. De renner van Team DSM, die vorig jaar bij zijn debuut in de Vuelta ook al had laten zien een neus voor de ontsnapping te hebben, bouwde met zijn medevluchters een maximale voorsprong van bijna 13 minuten op.

Die marge verdween op weg naar de klim naar Vallter 2000 echter als sneeuw voor de zon, maar Arensman gaf zich niet zo makkelijk gewonnen. Een voor een haakten zijn medevluchters af, maar het 21-jarige rondetalent werd pas op 4,5 kilometer van de top als laatste bijgehaald door Adam Yates, Alejandro Valverde en Sepp Kuss, die uit de groep met favorieten waren weggereden.

Arensman haakte aan bij het groepje erkende klimmers, demarreerde zelfs nog even brutaal, maar moest het drietal even later toch laten gaan.

Yates en Kuss losten daarna ook de 40-jarige Valverde. En even later liet Yates, die deze winter de overstap maakte naar Ineos, ook Kuss achter zich. De laatste twee kilometer kwam Esteban Chaves nog in de buurt van de Britse leider, maar de Colombiaan van BikeExchange kwam 13 seconden tekort voor de ritzege.

Donderdag ook finish bergop

Ook donderdag staat er een rit met finish bergop gepland. De renners rijden dan over een klim van de buitencategorie (18,4 kilometer tegen 6,7% gemiddeld) naar Port Ainé, eveneens een skigebied in de Catalaanse Pyreneeën.