NOS Wielrennen

Jonge Kron zegeviert in Ronde van Catalonië bij rentree Hirschi en Kelderman

Jonge Deen Kron boekt op fraaie wijze zijn eerste zege op het hoogste niveau

Andreas Kron heeft de openingsrit van de honderdste Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De jonge Deen van Lotto-Soudal was de sterkste van een kopgroep van vier in de lastige rit van 178 kilometer van en naar Callella.

Het is de eerste zege in de WorldTour voor Kron, die deze winter de overstap maakte van de bescheiden Deense ploeg Riwal. "Dit is gewoon fantastisch", stamelde hij na afloop.

Ogen op Hirschi en Kelderman

De honderdste uitgave van de Catalaanse rittenkoers, op de Tour de France en de Giro d'Italia na de oudste meerdaagse wedstrijd op de wielerkalender, zou eigenlijk vorig jaar verreden worden. De coronapandemie zette echter een streep door de wedstrijd.

Veel ogen waren gericht op de Zwitser Marc Hirschi, die zijn eerste wedstrijdkilometers maakte sinds zijn veelbesproken overstap van Team DSM naar UAE-Emirates.

Op papier zou de eerste etappe met beklimmingen van derde, tweede en eerste categorie op het lijf geschreven zijn van de aanvaller, die we vorig jaar in de Tour geweldige solo's uit zijn benen zagen schudden. Vandaag hield Hirschi zich koest.

Marc Hirschi voor de start van openingsrit in de Ronde van Catalonië, zijn eerste koers van het seizoen.

Dat gold ook voor zijn voormalige ploeggenoot Wilco Kelderman, die herstelt van een trainingsongeluk in de winter, ook zijn eerste kilometers maakte voor zijn nieuwe formatie Bora-hansgrohe.

Jonge Belg geeft alles voor de bergtrui

Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Natnael Berhane (Cofidis), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) en Gotzon Martin (Euskaltel-Euskadi) gingen er kort na de start al vandoor.

Op de besneeuwde flanken van de Port de Santa Fe del Montseny, de zwaarste van de drie beklimmingen, liet Moniquet zijn medevluchters achter en ging op zoek naar de eerste bergtrui van deze honderdste editie.

Op zijn tandvlees en met een minimale voorsprong op de jagende helpers van Alejandro Valverde en Marc Soler kwam de jonge Belg inderdaad als eerste boven en hield meteen de benen stil.

Dat gold ook voor Chris Froome, de kopman van Israel Start-Up Nation, voor wie het tempo op deze klim te hoog lag.

Chris Froome heeft het zwaar in de eerste etappe van de Ronde van Catalonië.

Froome was niet het enige slachtoffer. De beklimming zorgde voor een uitgedund peloton en na de afdaling regende het opeens aanvallen. Zo probeerde Geraint Thomas weg te komen, maar de voormalig Tourwinnaar slaagde daar niet in.

De aanval van routinier Luis Léon Sánchez (Astana) lukte wel, zeker toen de 37-jarige Spaans kampioen steun kreeg van de jonge honden Lennard Kämna (24, Bora), Andreas Kron (22, Lotto-Soudal) en Rémy Rochas (24, Cofidis).

Kleine voorsprong volstaat

In de resterende 25 kilometer schommelde de voorsprong van de vier voortdurend tussen de 25 en 40 seconden en dat was voldoende om voor de overwinning te mogen sprinten.

Daarin was de Deen Andreas Kron, die vorig jaar in de Ronde van Luxemburg zijn eerste profzege behaalde in de sprint van een klein groepje, de snelste. Daarmee werd hij de opvolger van zijn ploeggenoot Thomas De Gendt, die in 2019 na een lange solo zegevierde in Callella.

Op 16 seconden van de vier koplopers won de Nieuw-Zeelander Dion Smith (BikeExchange) de sprint van het uitgedunde peloton. Ide Schelling (Bora) was op de zevende plaats de beste Nederlander.

Hirschi eindigde in zijn eerste koers van het jaar in de grote groep als 23ste, een plek achter Richard Carapaz die ook voor het eerst opstapte dit seizoen. Ook Kelderman, Kruijswijk en de meeste favorieten verloren geen tijd.

Chris Froome werd 96ste op 8.30 van de winnaar. Ook Wout Poels kan een goed klassement op zijn buik schrijven. Hij kwam binnen op 14.34 minuten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl