NOS Wielrennen

Dennis wint eerste tijdrit sinds 2019, Kruijswijk knap vijfde in Catalonië

Dennis wint tijdrit in Ronde van Catalonië, Kruijswijk knap vijfde

Rohan Dennis heeft de tijdrit in de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Australiër van Team Ineos hield in Banyoles de Franse kampioen tijdrijden Rémi Cavagna en de Portugees João Almeida (beiden Deceuninck) achter zich, tot zijn grote opluchting: sinds de WK van 2019 had Dennis geen tijdrit meer gewonnen.

De tijdrit op de tweede dag van de zevendaagse rittenkoers was op het lijf geschreven van de tweevoudig wereldkampioen tijdrijden. Dennis werkte het golvende parcours van 18,5 kilometer rond Banyoles af in 22.27.

Almeida nieuwe leider

Bij afwezigheid van tijdritkanonnen Filippo Ganna, Wout van Aert en Remco Evenepoel wist alleen Cavagna enigszins in de buurt te komen van Dennis; de Fransman gaf 5 seconden toe. Almeida strandde op 28 seconden.

Almeida, de Portugese klassementsrenner die vorig jaar doorbrak in de Giro d'Italia, mocht dankzij zijn sterke tijdrit de leiderstrui overnemen van Andreas Kron.

Kruijswijk schuift op

Ook Steven Kruijswijk deed goede zaken in het algemeen klassement, hoewel de verschillen op de ranglijst klein zijn. Kruijswijk, die dinsdag zijn contract bij Jumbo-Visma verlengde tot eind 2023, reed in 23.00 naar de vijfde tijd.

Steven Kruijswijk in actie in de Ronde van Catalonië

De Nederlandse klassementsrenner hield onder anderen zijn concurrenten Richie Porte (+1), Adam Yates (+2), Geraint Thomas (+14), Richard Carapaz (+47) en Nairo Quintana (+1.02) achter zich.

Daardoor schoof hij op naar de vierde plaats in het algemeen klassement, achter Almeida, de jonge Amerikaan Brandon McNulty en de Spanjaard Luis León Sánchez.

Kelderman keurig twaalfde

Wilco Kelderman reed in 23.19 naar een degelijke twaalfde plaats. De kopman van Bora-hansgrohe liep in januari bij een trainingsongeval een gebroken wervel en een hersenschudding op. Deze week rijdt hij zijn eerste kilometers voor zijn nieuwe werkgever.

Ineos, dat met een sterrenploeg in de rondte rijdt in Catalonië, mocht niet alleen de dagzege vieren: ook klassementsrenners Richie Porte, Adam Yates en Geraint Thomas reden een sterke tijdrit en staan vijfde, zesde en achtste in het klassement.

Girowinnaar Richard Carapaz was de enige Ineos-troef die niet in de toptien finishte. Hij verloor 1.20 op zijn ploeggenoot Dennis, die maandag in de openingsrit 2 minuten toegaf en geen rol speelt in het klassement.

'Dit betekent heel veel'

Voor Dennis was het zijn eerste overwinning sinds hij in september 2019 de wereldtitel veroverde in Yorkshire. En daarmee ook zijn eerste zege in dienst van Ineos.

"Ik ben enorm opgelucht. Dit betekent heel veel. Ik heb een zware tijd achter de rug, soms haalde ik de toptien niet, maar ik heb er elke dag aan gewerkt. Het werd er niet makkelijker op met al die jonge jongens", reageerde Dennis.

Woensdag staat de eerste etappe met aankomst bergop op het programma. Na 203 kilometer ligt de finish in het skiresort Vallter 2000, waar de renners na een klim van 11,1 kilometer aan 7,6% gemiddeld aankomen.