Volgens Turkije heeft de Griekse kustwacht zeven migranten geboeid en zonder reddingsvest in de zee 'gedumpt'. De kustwacht meldt dat drie van hen zijn overleden. Eén drenkeling wordt vermist.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Süleyman Soylu twittert deze video van de reddingsactie:

In een Turkse verklaring staat dat de Griekse kustwacht de spullen van de migranten heeft afgepakt. Daarna zouden de zeven met tiewraps zijn geboeid en zonder reddingsvest of opblaasbootje terug de zee in zijn gejaagd.

Griekenland heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Uitgerekend vandaag hield de Turkse president Erdogan een videoconferentie met EU-leiders over samenwerking en stabiliteit in de regio. Volgende week staat de relatie met Turkije op de agenda van een EU-top.

Het onder dwang terugsturen van migranten door Griekenland naar Turkije vindt al jaren plaats, lange tijd vooral op de landsgrens maar later ook op zee. Mensenrechtenorganisaties stellen dat deze zogeheten pushbacks op grote schaal plaatsvinden. Ook klagen zij erover dat Europese landen en de Europese Unie zich stil houden over de praktijken.

Correspondent Mitra Nazar ging vorig jaar mee met de Turkse kustwacht. Dit is wat ze zag:

'We werden mishandeld en terug de zee op gestuurd, geen idee wie die mannen waren'

Vorig jaar concludeerde een internationaal team van onderzoeksjournalisten dat de grensbewakingsorganisatie van de Europese Unie, Frontex, ook betrokken is bij de pushbacks. Daarmee overtreedt het agentschap de eigen regels en internationale afspraken.

Internationaal is afgesproken dat zodra migranten in Griekse wateren zijn beland, ze de kans moeten krijgen om asiel aan te vragen. Ook zijn de Griekse kustwacht en Frontex verplicht om mensen te redden die gevaar lopen op zee.

Eerder deze maand stelde de top van Frontex dat er geen bewijs is dat de organisatie fundamentele rechten van migranten heeft geschonden. Wel zou er sprake zijn van tekortkomingen in de controlesystemen van Frontex en moet de interne cultuur verbeterd worden, zodat fouten beter opgemerkt worden.

STER reclame