Hoofdkantoor ABN AMRO
NOS NieuwsAangepast

Witwas-onderzoek ABN Amro uitgebreid

Het onderzoek naar witwaspraktijken bij ABN Amro is uitgebreid. Justitie verdenkt de bank ook van 'schuldwitwassen', bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van De Telegraaf.

Het OM heeft ABN Amro al jaren op de korrel. In 2019 werd onderzoek aangekondigd omdat de bank te weinig deed om witwassen te voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet op orde hebben van klantdossiers en het tijdig melden van verdachte overboekingen.

Daar is nu 'schuldwitwassen' aan toegevoegd, bevestigt het OM. Die verdenking betekent dat ABN Amro het vermoeden zou moeten hebben dat geld van bepaalde klanten mogelijk een criminele afkomst had. De bank zou daar te weinig actie op hebben ondernomen.

Het aandeel ABN Amro daalde vanochtend bijna 4,5 procent op de beurs na het bericht. Het bedrijf daalt daarmee het hardst van alle grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

ING

ING trof in 2018 een schikking van honderden miljoenen wegens het mogelijk maken van witwassen. Het OM koos er toen voor om niet te vervolgen. Het gerechtshof verwierp eind vorig jaar dat oordeel. Justitie moet van het Hof voormalig ING-topman Ralph Hamers alsnog persoonlijk vervolgen.

Bij de witwaszaak van ABN Amro zou de straf voor directieleden kunnen oplopen tot een boete van 87.000 euro of een gevangenisstraf van twee jaar.

Het OM wil verder niet ingaan op de inhoud van het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl