Ralph Hamers
NOS Nieuws

Hamers reageert voor het eerst op vervolging: 'In goed geweten gehandeld'

Oud-ING-topman Ralph Hamers heeft voor het eerst in het openbaar gereageerd op de vervolging die hem boven het hoofd hangt vanwege de witwasschandalen bij ING. In een interview met CNBC zegt Hamers volledig mee te werken met het onderzoek.

"Ik heb altijd in goed geweten gehandeld in mijn tien jaar bij ING en heb vertrouwen in een goede uitkomst van deze zaak", zegt Hamers in het interview. "Er is eerder een onderzoek geweest, dat duurde meer dan twee jaar. De aanklagers hebben toen een grondig onderzoek gedaan en kwamen tot de conclusie dat er geen verdenking is tegen geen enkele werknemer van ING, waaronder mijzelf."

Eerder trof het Openbaar Ministerie een schikking met ING over de fouten die de bank maakte rond de controle op witwassen. Bestuurders gingen vrijuit, maar vorige maand oordeelde het gerechtshof dat er redenen zijn om oud-bestuurder Ralph Hamers alsnog te vervolgen. "De feiten zijn ernstig, met de bestuurder zelf is geen schikking getroffen en evenmin heeft hij publiekelijk verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen", zei het hof.

Hamers is vorig jaar begonnen als hoogste baas bij de Zwitserse bank UBS. De raad van toezicht zei eerder vertrouwen te houden in Hamers als hoogste baas. Vanochtend presenteerde hij voor het eerst de jaarcijfers. De jaarwinst van UBS kwam uit op 5,4 miljard euro, dat is 54 procent meer dan het jaar ervoor. Beleggers reageerden positief op de cijfers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl