Een gewonde demonstrant wordt naar het ziekenhuis gebracht in Mandalay, de tweede stad van het land
NOS Nieuws

Een van de bloedigste dagen in Myanmar: 38 demonstranten gedood

Bij protesten tegen de coup in Myanmar zijn vandaag 38 mensen gedood. Het is een van de bloedigste dagen sinds demonstranten voor het eerst de straat op gingen, meldt de staatstelevisie. In de voormalige hoofdstad Yangon zouden zeker 22 demonstraten om het leven zijn gekomen na ingrijpen van de politie.

In Hlaingthaya, een industriële buitenwijk aan de westelijke rand van Yangon, is de noodtoestand uitgeroepen. Daar vielen zondagochtend de meeste slachtoffers. Zolang de noodtoestand geldt, heeft een aangewezen militaire bevelhebber de macht in de wijk.

In dezelfde buitenwijk werden dit weekend ook Chinese fabrieken geplunderd en vernield. De Chinese ambassade in Myanmar zegt dat Chinese medewerkers zich moesten verschuilen en dat sommigen gewond zijn geraakt. De ambassade heeft de machthebbers in het land verzocht om Chinese burgers en bedrijven te beschermen.

Invallen in woningen

Op sociale media zijn talloze beelden te zien van zwaargewonde en gedode demonstranten, die door anderen worden weggedragen of op scooters naar ziekenhuizen worden gebracht.

Sommige ziekenhuizen zijn in handen van de politie en worden door demonstranten vermeden. Leger en politie nemen ook lichamen van dode demonstranten van straat mee.

De laatste dagen protesteren mensen ook na het ingaan van de avondklok om 20.00 uur. Dat zou een reactie zijn op troepen die 's avonds in woonwijken patrouilleren. Daarbij schieten ze in de lucht en gooien ze met flitsgranaten. Bij invallen in woningen worden af en toe demonstranten gearresteerd.

Mahn Win Khaing Than, de waarnemend leider van de afgezette regering van Myanmar, heeft gezworen dat hij door zal gaan met een revolutie tegen de militaire autoriteiten. Zaterdag liet hij in een toespraak op Facebook voor het eerst van zich horen sinds de coup van 1 februari. Hij riep landgenoten op om samen te strijden tegen het leger dat NLD-leider Aung San Suu Kyi heeft afgezet.

Politieagent omgekomen

De staatstelevisie in Myanmar zegt dat vandaag ook een politieagent om het leven is gekomen bij de protesten. Drie andere agenten zouden gewond zijn geraakt doordat demonstranten met stenen gooiden en mogelijk vuurwapens gebruikten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl