Afrodite Zegers (l) en Lobke Berkhout
NOS Sport

Zeilduo Berkhout-Zegers mag in Portugese wateren nog altijd dromen van WK-goud

Nabij het Portugese Vilamoura beginnen Afrodite Zegers en Lobke Berkhout steeds beter hun draai te vinden tijdens de WK in de 470-klasse. Het Nederlandse duo bevond zich de eerste dagen in de middenmoot, maar is met nog slechts drie races voor de boeg opgeklommen naar plaats twee.

En de honger van de Nederlandse zeilsters is nog niet gestild. "Nog twee races te gaan en dan is de medalrace. Morgen nog maar wat puntjes inhalen", klinkt het ambitieus bij Berkhout.

Zegers en Berkhout staan op 51 punten, 8 punten achter het Spaanse duo Silvia Mas Depares en Patricia Cantero Reina.

Reportage uit februari over zeilduo Zegers-Berkhout: 'We zijn naar elkaar toegegroeid'

Het was niet bepaald een tactische race donderdag. "Er stond iets meer wind. Het was daardoor echt een speedrace", aldus Berkhout. Het duo ging snel van start en pakte al gauw de leiding. "Het was simpel varen, maar wel heel hard varen. We lagen heel mooi voor met veel afstand naar de rest. Dat maakte het heel simpel."

De ervaren Berkhout (40) denkt dat er meer in zit. Vrijdag staan nog twee races op het programma, alvorens zaterdag de medailles worden toegewezen. "Het is superbelangrijk om onze hoofden koel te houden. Iedereen maakt nu fouten."

Tokio

De mondiale titelstrijd is het eerste grote evenement in anderhalf jaar tijd. Het geldt als een belangrijk meetmoment om te zien hoe iedereen ervoor staat, een klein half jaar voor de Spelen van Tokio, waarvoor het duo zich in 2019 al heeft gekwalificeerd. Na een zilveren en een bronzen medaille hoopt Berkhout dit keer op olympisch goud.

Kiran Badloe

De windsurfers zijn in dezelfde Portugese wateren bezig aan een Europees kampioenschap. Na zeven races gaat Kiran Badloe aan de leiding bij de mannen. Hij won alle drie wedstrijden donderdag. "Dit zijn de betere dagen. Vandaag stond er iets meer wind. Ik had zelf een plan gemaakt waarvan ik dacht dat het zou werken en ik heb dat tot in de perfectie uitgevoerd. En dat drie keer achter elkaar."

De Geus vierde tijdens EK

Lilian de Geus bezet bij de vrouwen de vierde plaats. "Vooraf hadden we gehoopt bij dit EK mee te strijden met de topdrie. En dat lukt wel aardig. Nu werken aan de kleine foutjes, die hard worden afgestraft. De snelheid is weer terug. Ik denk dat het nog spannend gaat worden tot het einde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl