Lobke Berkhout wint in 2012 brons op de Spelen met haar zeilpartner Lisa Westerhof AFP

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we met de NOS olympische podcast af naar Tokio 2021. Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gaan op bezoek bij sporters die zich opmaken voor de Olympische Spelen van volgend jaar. In een persoonlijk gesprek wordt ingegaan op het leven als atleet en de voorbereiding op het mondiale evenement.

De gasten zijn de crème de la crème van de Nederlandse topsport, en in de meeste gevallen ook medaillekandidaat in Tokio. Deze week gaat Jeroen Stekelenburg in gesprek met Lobke Berkhout, die haar overvolle prijzenkast nog heel graag aan wil vullen met olympisch goud.

De podcastopname vindt plaats op de boot van Berkhout, die ze kocht om haar dochter met de watersport kennis te laten maken. Haar dochter Belle was een van de belangrijkste redenen om weer professioneel te gaan zeilen.

"Ze ligt hier regelmatig te spartelen achter de boot. Het zeilen, daar is ze nog niet heel enthousiast over." Berkhout zelf wel. "Het gerommel in zo'n haven, er gebeurt altijd wat, er is altijd wat te zien. Ik ben daarmee opgegroeid. Ik realiseerde me dat ik er weer zin in had. En zo is ook het plezier voor het wedstrijdzeilen weer ontstaan."

Lobke Berkhout en Jeroen Stekelenburg tijdens de opnames op haar boot NOS

Berkhout stopte na de Olympische Spelen van Londen in 2012 met zeilen. Ze had net brons gewonnen met Lisa Westerhof. Vier jaar ervoor, in Peking, won ze met Marcelien de Koning de zilveren medaille. Ze heeft ook vijf wereldtitels in haar bezit. In 2013 kreeg ze een dochtertje, Belle, die nu zeven jaar is.

"Ik heb me in die zes jaar nadat ik afscheid had genomen van de watersport wel gerealiseerd dat het in mijn bloed zit. Ik heb plezier in wedstrijden varen, het spelletje. Maar ook in het buitenleven. Met name dat miste ik."

Er ontbreekt alleen nog een gouden medaille.

Dochter Belle, 7 jaar

In 2018 deed haar nieuwe zeilpartner Afrodite Zegers een verzoek: zou ze met haar in de 470-klasse naar Tokio willen? "Ik miste de topsport. Voor een doel gaan. 'Afro' belde mij op en toen dacht ik: 'Wow dit is wel een kans'. Ik stond op een punt dat ik dacht: wat ga ik de rest van mijn leven doen?"

"Na Londen had ik de tijd om mijn dochter te zien opgroeien. Ik heb daar heel erg van genoten. Op het moment dat 'Afro' me belde was ik bezig met een cursus. Ik stelde mezelf de vraag 'wat zijn je drijfveren, waar ga je voor?' Ik dacht dat kan ik nu doen, of over twee jaar, en deze kans nog grijpen. Dat heb ik gedaan. Ik kan wel zeggen dat ik mezelf weer teruggevonden heb in de boot."

Goud ontbreekt

Die ontbrekende gouden medaille, daar heeft dochter Belle wel een idee over: "Laatst haalde ik mijn medailles uit de kast en heb ik ze boven op een stellage gezet. Toen vroeg ik: 'wat vind je ervan?' Zei ze: 'er ontbreekt alleen nog een gouden'. Dat is duidelijk. Daar ga ik natuurlijk voor", aldus Berkhout.

STER reclame