Een huisarts geeft iemand het AstraZeneca-vaccin
NOS NieuwsAangepast

Nederland gaat door met vaccineren met AstraZeneca

Nederland gaat gewoon door met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zegt minister De Jonge van Volksgezondheid. "Er is geen aanleiding gezien door onze experts om te stoppen met prikken. Het is gewoon een goed vaccin."

Eerder vandaag legde Denemarken het gebruik voor twee weken stil. Die beslissing volgde op enkele gevallen waarbij bloedproppen zijn geconstateerd bij mensen die het vaccin hadden gekregen. Nog vijf andere EU-lidstaten hebben het gebruik van het AstraZeneca-vaccin deels aan banden gelegd.

Volgens De Jonge traden de bloedproppen op na vaccinatie, niet door vaccinatie:

'AstraZeneca is gewoon een hartstikke goed vaccin'

Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen oordeelt dat de Deense gevallen hoogstwaarschijnlijk niet zijn gerelateerd aan het vaccin. Trombose en longembolie zijn geen bekende bijwerkingen van het coronavaccin, zegt het CBG. De Jonge benadrukt dat er voor toelating tot de markt uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de bijwerkingen en dat dat ook na toelating doorgaat.

EMA

Het EU-medicijnagentschap EMA onderzoekt de zaak en benadrukt ook dat niets erop wijst dat de oorzaak van de trombosegevallen bij het vaccin gezocht moet worden. Trombose is geen bekende bijwerking van AstraZeneca en bovendien komt trombose even vaak voor in de bevolking in het algemeen als bij de mensen die zijn ingeënt, stelt het EMA.

Op bijna miljoen vijf miljoen mensen die het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen in de Europese Economische Ruimte, zijn dertig gevallen van trombose gemeld.

De Jonge zegt dat er "heel af en toe" signalen zijn dat mensen liever geen AstraZeneca willen. "Maar daar is geen aanleiding voor", zegt hij erbij. Je vaccinatie met twee weken uitstellen (de Deense opschortingsperiode) noemt de minister onverstandig. "Je wordt nu uitgenodigd. En je weet niet of je dan over twee weken weer mag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl