Mathieu van der Poel ANP

Vijf dagen na zijn heroïsche overwinning in Strade Bianche gaat Mathieu van der Poel voor zijn volgende succes. Hij wil in ieder geval een etappe winnen in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico, die vandaag van start gaat.

De voorbereidingskoers op Milaan-Sanremo telt zeven ritten en begint met een vlakke openingsetappe van en naar Lido di Camaiore en eindigt dinsdag met de traditionele korte slottijdrit in de straten van San Benedetto del Tronto.

Tussendoor is er voor elk wat wils: vlakke sprintetappes, ritten met een korte, steile aankomst en in de vierde rit een serieuze aankomst bergop naar Prati di Tivo.

Geen klassementsambities

Net als in Strade Bianche komt de fine fleur van de eendagsrenners en de klassementsmannen samen in Italië. Tadej Pogacar, Egan Bernal, Geraint Thomas en João Almeida behoren tot de favorieten in Italië.

Klassementsambities heeft Van der Poel niet. "Ik probeer hier een etappe te winnen. Dat is het uitgangspunt. Dat gaat onze ploeg ook proberen met Tim Merlier, een van de snelste mannen op de startlijst. Ik zal per dag bekijken hoe ver ik kan gaan, ook met de naderende klassieker Milaan-Sanremo in gedachten."

Toch rekent Pogacar wel op Van der Poel in het eindklassement. "Iedereen zat zaterdag kapot en toch ging hij nog zo aan", zegt de 22-jarige Sloveen. "Met zijn kracht kan Mathieu zeker een goed klassement rijden. Hij kan een concurrent zijn. Hij is een supersterke coureur en kan heel goed klimmen. Dat toonde hij de voorbije jaren."

"Mijn overwinning in Strade Bianche is nu pas echt doorgedrongen", kijkt Van der Poel terug op zijn huzarenstukje van afgelopen zaterdag. "Het was een van mijn mooiere overwinningen, vooral vanwege de manier waarop ik heb gewonnen."

Van der Poel is de laatste Nederlandse etappewinnaar in Tirreno-Adriatico: vorig jaar won hij de voorlaatste etappe naar Loreto. Drie keer pakte een Nederlander de eindzege in de Italiaanse koers: Joop Zoetemelk (1985), Erik Dekker (2002) en Thomas Dekker (2006).

Van Aert wil Van der Poel dwarszitten

Ook in Tirreno-Adriatico krijgt Van der Poel te maken met zijn rivaal Wout van Aert, de kopman van Jumbo-Visma. De Belg gaat nadrukkelijk wél voor een goed klassement. "Ons doel is om de eindzege te pakken met Wout", aldus de ploegleiding van Jumbo-Visma.

"Maar het parcours biedt ook mogelijkheden om één of meerdere ritten te winnen. Niet alleen omdat Wout een sterke allrounder is, maar ook omdat er aan het einde van elke rit bonificatieseconden te verdienen zijn."

In Strade Bianche reed Mathieu van der Poel alle grote namen op een hoop. Ook Wout van Aert.

Indrukwekkende sprint Van der Poel richting Piazza del Campo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Peter Sagan maakt zijn rentree in het wielerpeloton. De Slowaak testte, net als zijn broer Juraj en teamgenoot Erik Baska, begin februari positief op het coronavirus tijdens een trainingskamp op Gran Canaria. De renners waren verplicht om ter plaatse een tiendaagse quarantaine uit te zitten, waardoor ze alleen wat krachtoefeningen binnen konden doen.

De achterstand in zijn voorbereiding kostte hem deelname aan Strade Bianche, maar in de Tirreno wil Sagan zich weer van zijn spectaculaire kant laten zien.

Peter Sagan AFP

STER reclame