NOS Wielrennen

Van der Poel wint met overmacht Strade Bianche

Indrukwekkende sprint Van der Poel richting Piazza del Campo

Van tevoren was het de vraag of Strade Bianche niet te zwaar zou zijn voor Mathieu van der Poel. Hij twijfelde er zelf ook aan; het was eigenlijk meer iets voor de echte klimmers. Maar in de straten van Siena maakte de Nederlandse kampioen zaterdag duidelijk dat de twijfels ongegrond waren.

Van der Poel liet wereldkampioen Julian Alaphilippe en Tourwinnaar Egan Bernal achter zich. Hij kwam solo over de finish en is de eerste Nederlandse winnaar in de semi-klassieker, die toe was aan zijn vijftiende editie.

Mathieu van der Poel voor de koers

De eerder aangekondigde regen bleef uit en dat leverde 63 kilometer aan stoffige wegen op, verdeeld over elf stroken met wit grind. De zevende strook was met 9,5 kilometer niet alleen lang, maar ook bijzonder lastig omdat het heuvelop, heuvelaf ging met veel lekke banden tot gevolg.

Het peloton was aanzienlijk geslonken, maar alle favorieten, op Davide Ballerini na, kwamen de strook schadevrij door.

De achtste grindstrook volgde snel en wereldkampioen Alaphilippe greep die aan voor een aanval. Dat leverde een sterke kopgroep op met Van der Poel, Van Aert, Tourwinnaars Pogacar en Bernal, Tom Pidcock, Quinn Simmons en Michael Gogl.

Mathieu van der Poel

Een groep van tien, met onder anderen Bauke Mollema en Jakob Fuglsang, reed op 45 kilometer van de meet op tien tellen van de leiders. Dat was 15 kilometer verderop nog altijd zo, maar het gat overbruggen lukte net niet.

Van Aert en Pidcock vielen terug op 22 kilometer van de finish, haakten weer aan, maar moesten, net als Pogacar en Gogl, definitief lossen toen Van der Poel versnelde op een steil stuk kiezelweg op 12 kilometer van de finish.

Alaphilippe moest zich flink inspannen om terug in het wiel van de Nederlander te komen en even later sloot ook Bernal nog aan. Beide 'echte klimmers' hadden geen antwoord op de demarrage van Van der Poel op de steile slothelling in Siena.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl