Carles Puigdemont in het Europees Parlement EPA

Goedemorgen! De verkiezingen komen dichterbij, dus de frequentie van debatten neemt toe. Vanavond gaat Jesse Klaver van GroenLinks onder leiding van Jeroen Pauw in debat met Wopke Hoekstra van het CDA. En de Catalaanse leider Carlos Puigdemont krijgt de uitslag te horen van een EU-stemming over het opheffen van zijn immuniteit.

Maar eerst het weer: vanmorgen is het bewolkt en trekt de regen weg naar het zuiden, vanmiddag is het op de meeste plaatsen droog. Alleen in Limburg valt nog af en toe nog wat regen. Het wordt 6 tot 8 graden. De komende dagen is het zacht en wisselvallig en vooral donderdag staat er veel wind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het tweede in een reeks van vier één-op-één debatten tussen lijsttrekkers onder leiding van Jeroen Pauw is vanavond om 22.10 te zien op NPO 1. GroenLinks-leider Jesse Klaver debatteert met CDA-voorman Wopke Hoekstra. Hoekstra heeft een drukke avond, want om 20.45 uur organiseert het Nederlands Dagblad een debat met naast Hoekstra twee andere lijsttrekkers van christelijke partijen: Kees van der Staaij van de SGP en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.
  • Komt de uitlevering van de voormalige leider van Catalonië een stap dichterbij? Gisteren stemde het Europees Parlement over het opheffen van de immuniteit van Carles Puigdemont en twee andere Catalaanse politici. Vanochtend om 09.00 uur wordt de uitslag bekend. Spanje wil de politici vervolgen vanwege het onafhankelijkheidsreferendum in 2017.
  • Op de eerste dag van het proces tegen de agent die de zwarte Amerikaan George Floyd doodde, werd de zaak meteen een dag uitgesteld. De aanklagers wilden een aanklacht aan de zaak toevoegen. Eigenlijk zou de selectie van de jury maandag beginnen, maar dat is uitgesteld naar vandaag.
  • In de Franse wielerkoers Parijs-Nice wordt de derde etappe verreden. Het is een tijdrit van 14 kilometer. De derde etappe is live te zien op NOS.nl en in de NOS-app vanaf 14.15 uur. Gisteren won de Nederlander Cees Bol de tweede etappe.
Bol sprint op superieure wijze naar ritwinst in Parijs-Nice Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wat heb je gemist?

De toon van de persconferentie was volgens communicatie-experts optimistischer dan anders. Terwijl er eigenlijk geen groot goed nieuws was te delen, werd er perspectief geschetst. De aangekondigde versoepelingen leidden bij winkeliers, de horeca en studenten tot blijdschap.

Winkeliers zijn blij dat grotere winkels vanaf 16 maart meer klanten mogen ontvangen, al zegt brancheorganisatie INretail dat de enige echte oplossing volledige heropening van de winkels is.

Ook werd duidelijk dat terrassen mogelijk volgende maand weer open mogen. Koninklijke Horeca Nederland noemt dat "langzaam maar zeker een beetje licht aan het einde van de tunnel", maar wil ook dat het kabinet kijkt naar verdere versoepelingen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg is blij dat het hoger onderwijs in de week voor het paasweekend mogelijk weer gedeeltelijk open kan.

Lees hier meer over de versoepelingen:

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Unilever stopt met 'normaal' op schoonheidsproducten: Fabrikant Unilever wil af van de term om inclusiever te zijn. Het bedrijf heeft een enquête gehouden en meer dan de helft van de respondenten voelt zich niet aangesproken als er 'normaal' op de verpakking van een haar- of huidproduct staat.

"Het woordje 'normaal' van de verpakking halen lost het probleem niet op", zegt een Unilever-directeur tegen persbureau Reuters, "maar we denken dat het wel een belangrijke stap is naar meer inclusiviteit in de definitie van schoonheid."

AFP

Fijne dag!

STER reclame