NOS NieuwsAangepast

Twitter labelt bericht Baudet over vaccinaties als misleidend

Twitter heeft een bericht van Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet gelabeld als misleidend. In de tweet van 7 maart schrijft hij dat hij zich absoluut niet zal laten vaccineren. Volgens hem is corona helemaal niet gevaarlijk voor hem en zijn de bijwerkingen van het vaccin heftig.

Nu Twitter het bericht als misleidend heeft gekwalificeerd, zijn de reacties op de tweet niet meer te zien en is het bericht niet meer te delen.

De tweet is als misleidend gelabeld omdat Baudet schrijft dat de bijwerkingen van de vaccins "heftig" zijn. Bijwerkingencentrum Lareb meldde twee weken geleden dat de meeste bijwerkingen mild zijn, zoals hoofdpijn, spierpijn en 'zich niet lekker voelen'.

In de tweet schrijft Baudet verder dat 151 mensen die jonger dan 70 jaar zijn, in 2020 zijn overleden aan het virus.

Volgens het RIVM zijn in 2020 1143 mensen die jonger dan 70 jaar zijn en die positief zijn getest op corona, overleden. Dat zijn mensen met en zonder een onderliggende aandoening. Volgens een woordvoerder van het RIVM kun je niet weten of de mensen die een onderliggende aandoening hadden, wel of niet zouden zijn overleden als ze niet besmet zouden zijn geraakt. "Het zijn niet allemaal doodzieke mensen, het zijn enkel mensen met een onderliggende aandoening", zegt een woordvoerder.

Eerste label voor Nederlandse politicus

Het is voor zover bekend de eerste keer dat Twitter een bericht van een Nederlandse politicus misleidend noemt. Het bedrijf deed het eerder wel bij berichten van de voormalige Amerikaanse president Trump. Later werd Trump zelfs voorgoed verbannen van het platform.

Forum voor Democratie heeft het besluit van het Amerikaanse techbedrijf gehekeld. "Als dit geen buitenlandse inmenging in de Nederlandse democratie is, wat dan wel?", schrijft de partij op Twitter. Forum pleit voor een anti-censuurwet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl