China heeft drie nieuwe foto's vrijgegeven die Marssonde Tianwen heeft gemaakt. De kunstmaan draait sinds 10 februari rondjes rond de rode planeet.

Op een kleurenfoto is de noordpool van de planeet te zien vanaf zo'n 350 kilometer hoogte. Formaties die op wolken lijken, zijn in feite ijsafzettingen op rode zandduinen.

Twee zwart-witfoto's laten in hoge resolutie het Marsterrein zien. Op een daarvan is een krater te zien met een doorsnee van ruim 600 meter.

Wetenschappers van de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA zijn enthousiast over de foto's:

Nieuwe hogeresolutiefoto's van Mars

Het is druk momenteel bij Mars. Naast de Tianwen stuurde de VS het Marswagentje Perseverance en ook de Verenigde Arabische Emiraten stuurden een sonde. Alle drie de missies maakten gebruik van het feit dat de planeet eens in de twee jaar dichter bij de aarde staat dan anders.

Tianwen, vernoemd naar een oud Chinees gedicht over "de zoektocht naar hemelse wijsheid", zal in mei of juni een wagentje op de oppervlakte proberen te zetten. Het voertuig, ter grootte van een golfkarretje, moet met een parachute, remraketten en airbags veilig kunnen landen op de vlakte Utopia Planetia.

Als dat lukt, wordt China het tweede land dat succesvol met een voertuig op Mars landt. Van de 46 missies die sinds de eerste Russische expeditie in 1960 naar de planeet gingen, waren er slechts 19 succesvol.

China hoopt met het wagentje, dat nog geen naam heeft, drie maanden onderzoek te kunnen doen naar resten van primitief buitenaards leven en sporen van water onder de oppervlakte.

STER reclame