Doodgeschoten 19-jarige Angel is 'held van Myanmar'
Ook donderdag demonstreerden weer Myanmarezen tegen de staatsgreep door het leger - nadat woensdag enkele tientallen demonstranten werden gedood door ordetroepen. Een van die slachtoffers was de 19-jarige Ma Kyal Sin. De danseres en taekwondoka is gisteren begraven en inmiddels uitgegroeid tot een held en gezicht van de protestbeweging.
Kyal Sin was woensdag in de stad Mandalay de straat op gegaan, in een zwart T-shirt met daarop in witte letters 'Everything will be OK'. Op foto's is te zien dat ze dekking zocht toen de politie het vuur opende op demonstranten.
Kort na deze foto werd ze door een kogel in het hoofd geraakt. Angel, zoals ze zichzelf in het Engels noemde, overleed ter plekke.
De foto's van haar in het zwarte shirt met daarop de optimistische slogan 'alles komt goed' worden sindsdien volop gedeeld op Twitter. Medestanders van de protestbeweging delen ook zelfgemaakte animaties van de 19-jarige vrouw:
Angel was zich bewust van het gevaar dat ze liep met deelname aan het protest. Ze had op Facebook haar bloedgroep vermeld en aangegeven dat haar organen gedoneerd mochten worden als ze zou overlijden, schrijft de BBC.
"Ze is een held van ons land", zegt een vriendin en mededemonstrant van Angel tegen The New York Times. "Door deelname aan de revolutie laat onze generatie jonge vrouwen zien dat we even dapper zijn als mannen."
Begrafenis en rouwstoet
Honderden mensen waren donderdag aanwezig bij de begrafenis van Kyal Sin in Mandalay. Ze zongen revolutionaire liederen en scandeerden dat ze recht hebben op vrijheid en democratie. Aan de processie door de straten deden duizenden mensen mee, al dan niet op brommers. Sommigen hadden een portret van Angel in de hand:
Verderop in het centrum van de stad gingen honderden mensen de straat op tegen het militaire regime. Ook in andere grote steden werd opnieuw gedemonstreerd. Onder andere in de grootste stad Yangon werd wederom geschoten door ordetroepen en er werd traangas ingezet. Het is nog onduidelijk of er opnieuw slachtoffers zijn gevallen.
Sinds de staatsgreep een maand geleden zijn zeker 54 mensen gedood door het leger en de politie, schrijft de VN-mensenrechtenrapporteur. Vermoedelijk ligt het daadwerkelijke aantal hoger. Afgelopen week greep het leger voor het eerst op grote schaal keihard in, in een poging de protesten de kop in te drukken. Alleen al gisteren kwamen zeker 38 mensen om het leven toen ordetroepen met scherp schoten op demonstranten.
De VN-rapporteur meldt dat minstens 1700 demonstranten, politici, journalisten, leraren, monniken en andere tegenstanders van het regime zijn gearresteerd sinds de coup van 1 februari.
Op de zwarte lijst
Het geweld door de militaire machthebbers wordt internationaal sterk veroordeeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de VS is "geschokt" door de escalatie van de afgelopen dagen. Washington heeft hooggeplaatste officieren, een aantal ministeries en militaire conglomeraten van Myanmar op een zwarte lijst gezet voor handel.
De EU heeft een aantal ontwikkelingsprojecten in Myanmar stopgezet. Met die steunprojecten was de afgelopen jaren ruim 200 miljoen euro gemoeid, melden functionarissen tegen Reuters.
De VN-Veiligheidsraad komt morgen bijeen achter gesloten deuren om de crisis te bespreken. Het is nog maar de vraag hoeveel de internationale druk op Myanmar de demonstranten zal helpen. Het militaire regime heeft zich er tot nu toe nog niets van aangetrokken. Afgezien van een aantal jaren van prille democratische hervormingen is het leger al een halve eeuw aan de macht.