EPA

Bij demonstraties in Myanmar hebben ordetroepen vandaag 38 demonstranten gedood, meldt de VN-gezant voor Myanmar, Christine Schraner Burgener. Het gaat om de bloedigste dag in het land sinds op 1 februari de legercoup plaatsvond.

Op meerdere plaatsen schoten ordetroepen met scherp op burgers, die samen waren gekomen om te demonstreren tegen de staatsgreep. Volgens ooggetuigen werd er nauwelijks gewaarschuwd.

Op meerdere plekken trad de politie hard op:

Tientallen doden bij protesten Myanmar

Hulporganisatie Save the Children zegt dat er vier kinderen onder de doden zijn. "Het is een slachtpartij", aldus een jonge demonstrant tegen persbureau Reuters.

Paus Franciscus roept de betrokken autoriteiten op Twitter op de dialoog aan te gaan en geen geweld te gebruiken.

Afgelopen zondag werden al achttien demonstranten gedood. Sindsdien treedt het regime nog harder op. Honderden mensen zijn gearresteerd.

Sinds begin februari gaat de Myanmarese bevolking dagelijks de straat op. De ordetroepen grijpen keihard in en drijven betogers met geweld uit elkaar. De VN en verschillende mensenrechtenorganisaties hebben het optreden van de militaire junta veroordeeld.

Buurlanden riepen gisteren bij monde van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) op de democratie te herstellen en politieke gevangenen, onder wie de afgezette gekozen leider Aung San Suu Kyi, vrij te laten.

STER reclame