Meghan en Harry
NOS NieuwsAangepast

Buckingham Palace begint onderzoek naar 'pestgedrag' door Meghan tegen personeel

Het Britse koningshuis start een onderzoek naar beschuldigingen dat Meghan, de vrouw van prins Harry, haar personeel heeft gepest. De Britse krant The Times schreef dat een oud-medewerker in 2018 een klacht had ingediend over Meghans gedrag. In een verklaring noemt Buckingham Palace de beschuldigingen "erg verontrustend".

Volgens The Times komen de beschuldigingen van Jason Knauf, de toenmalige perschef van Harry en Meghan. Volgens hem leidde het wangedrag van Meghan op Kensington Palace tot het vertrek van twee medewerkers. Meghan zou de medewerkers onder enorme druk hebben gezet, zegt correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze vertellen hoe vreselijk het was om onder haar te moeten werken en dat ze soms trillend in tranen uitbarstten."

Geen toeval

Meghan is bedroefd over de aantijgingen, zegt haar woordvoerder. "Vooral omdat ze zelf doelwit is geweest van pesten." Ze denkt dat het een persoonlijke aanval is. "Ze beschouwt het als een lastercampagne", zegt De Wit. "Die is in haar ogen al langer bezig in de Britse media. En daar komt dit verhaal dan nog eens bovenop." Meghan neemt afstand van de beschuldigingen.

Bronnen rond het paar suggereren dat de beschuldigingen naar buiten zijn gekomen om de geloofwaardigheid van Meghan aan te tasten vanwege een interview door Oprah Winfrey, dat zondag wordt uitgezonden door de Amerikaanse zender CBS. Het is dinsdag in Nederland te zien op Net 5.

In dat gesprek krijgen ze de kans om hun kant van het verhaal te vertellen over wat er zich allemaal binnen de koninklijke familie afspeelt. "Het kan daarom haast geen toeval zijn dat de beschuldigingen nu naar buiten komen", denkt Tim de Wit.

Vanochtend publiceerde CBS een eerste fragment van het interview met Meghan:

"Ik sluit zeker niet uit dat het om een bewuste actie van het paleis gaat. Je kan er gerust van uitgaan dat het interview door Buckingham Palace gezien wordt als een oorlogsverklaring", zegt de correspondent. "Ze zijn bang dat het paar de vuile was gaat buiten hangen. Er wordt gevreesd dat Meghan gaat vertellen dat haar het leven binnen de koninklijke familie onmogelijk is gemaakt."

Verschillende Britse media schrijven dat het paleis het ook ongepast vindt dat het interview naar buiten komt terwijl prins Philip in het ziekenhuis ligt.

Buckingham Palace neemt de zaak dus hoog op. "Medewerkers van de hofhouding - ook als die zijn vertrokken - worden uitgenodigd om hieraan deel te nemen, om te zien wat we hiervan kunnen leren", staat in de verklaring, die door Britse media hoogst ongebruikelijk wordt genoemd.

Relatie verziekt

"Het Britse hof heeft sinds enkele jaren een gedragscode voor de omgang met personeel en zal pesten of misbruik op de werkvloer niet tolereren", staat ook in de verklaring. Het is niet duidelijk wanneer het onderzoek begint, maar bronnen rond het koningshuis zeggen tegen Britse media te hopen dat het snel begint.

Harry en Meghan kondigden vorig jaar aan dat ze afstand nemen van het Britse koningshuis. In februari maakte koningin Elizabeth bekend dat ze nooit meer werkzaamheden zullen uitvoeren voor de familie. "Hoewel iedereen hun beslissing betreurt, blijven de hertog en hertogin toch geliefde leden van de familie", schreef Buckingham Palace toen in een verklaring.

"Dit onderzoek kan zomaar een manier zijn van de familie om haar een sneer te geven en om haar geloofwaardigheid in twijfel te trekken", denkt De Wit. "Je voelt hiermee wel aan hoe verziekt de relatie is tussen Harry en Meghan en de royals." Hij verwacht dat de strijd voorlopig nog niet voorbij is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl