Ballerini sprint eenvoudig weg en wint Omloop Het Nieuwsblad Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Italiaanse wielrenner Davide Ballerini heeft Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De koers geldt als opening van het Vlaamse wielerseizoen.

De 26-jarige renners van Deceuninck-Quick Step won na 200 kilometer in de straten van Ninove de sprint van een grote groep. Op afstand finishte de Brit Jake Stewart (Groupama) als tweede. De Belg Sep Vanmarcke (Israel Start-Up Nation) kwam als derde over de streep.

Vorig jaar was Jasper Stuyven de sterkste: in de slotfase verschalkte hij toen zijn overgebleven mede-aanvallers Yves Lampaert en Søren Kragh Andersen.

Mathieu van der Poel ontbrak zaterdagmiddag in het peloton. Hij zal zondag wel deelnemen aan de koers Kuurne-Brussel-Kuurne.

Wereldkampioen Alaphilippe kleurde de koers lange tijd, maar kwam daardoor in de finale tekort AFP

De koers door Vlaanderen werd op 32 kilometer van de streep echt opengebroken door Julian Alaphilippe. Hij liet toen op de Berendries de kopgroep achter en ging solo op jacht naar de overwinning. De wereldkampioen hield het een tijdje vol, maar veel voorsprong kreeg hij niet.

Op 19 kilometer van de finish in Geraardsbergen kwam de achtervolgende groep terug. Ook het peloton sloot aan, waardoor er vooraan een grote groep overbleef.

Beslissing in de sprint

Gianni Moscon deed nog een poging een massasprint te voorkomen door op de Muur van Geraardsbergen weg te rijden. De Italiaan sloeg een gat, maar achter hem werd hard doorgereden. Ook de laatste beklimming, de Bosberg, kon geen verschil maken. Een sprint moest de beslissing gaan brengen.

De rappe Alexander Kristoff had in de slotfase pech. Hij reed lek en kon de zege vergeten. Vooraan deed Deceuninck - Quick Step het voorbeeldig. Alaphilippe werkte hard mee in de finale. Ballerini maakte het ploegenspel voortreffelijk af. Niemand kon in de sprint aan hem tippen.

Ballerini wordt op het podium geflankeerd door de Brit Steward en de Belg Vanmarcke AFP

"Dit is een droom die waarheid wordt", zei de sprinter. "Dit is de start van het klassiekerseizoen, zo mooi. Als kleine jongen wilde ik dit al toen ik de koers op televisie zag. Ik heb er echt geen woorden voor."

Bekijk hieronder de reactie van de 19-jarige Olav Kooij (Jumbo-Visma), die zijn eerste koers bij de elite-renners reed. Kooij liet zich lang van voren zien, maar eindigde uiteindelijk in een grote groep op ruim vier minuten van Ballerini:

Debutant Kooy laat zich zien in Omloop: 'Toen Alaphilippe ging, was het op'

STER reclame