Terpstra: 'Hoop weer een rol van betekenis te kunnen spelen in de koers'

"Het is de bedoeling om nog een keer uit te halen", blikt Niki Terpstra vooruit op het klassiekerseizoen, dat zaterdag begint met Omloop Het Nieuwsblad. Of de 36-jarige wielrenner al de vorm heeft om zich in de frontlinie te laten zien, is echter ook voor hemzelf nog een vraagteken.

Het was voor Terpstra niet alleen een zwaar jaar vanwege de coronapandemie, die het wielerseizoen overhoop gooide. Hij ging in juni in een trainingsrit hard onderuit en belandde in het ziekenhuis. "Mijn lichaam heeft flinke klappen gehad, dus het duurde heel lang voordat ik weer op niveau was. Dat is ook mentaal zwaar."

Teleurstellende Ronde van Vlaanderen

Dat de valpartij impact heeft gehad, was onder andere te zien in de Ronde van Vlaanderen, die was verplaatst van april naar oktober. In 2017 finishte Terpstra in de voorjaarsklassieker als derde en een jaar later won hij Vlaanderens Mooiste, maar afgelopen jaar kwam de renner van Total Direct Énergie als 111de en laatste over de streep.

Bekijk hoe Terpstra de Ronde van Vlaanderen won in 2018:

Terpstra schittert in Ronde van Vlaanderen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Normaal gesproken doe ik in de Ronde van Vlaanderen mee voor de prijzen, maar nu was ik pelotonvulling en zelfs dat op het einde niet meer. Dat was wel pittig." Toch besloot Terpstra niet om al tijdens de race af te stappen. "Waarom zou je stoppen als je in die wedstrijd zit? Als daar geen reden voor is, dan rij ik gewoon door. Ik vind fietsen nog veel te leuk en ik heb nog te veel ambitie om gewoon een beetje mee te fietsen en af te stappen als het even tegenzit."

Ambities

De grootste ambitie van Terpstra is om weer een rol van betekenis te spelen in de koers. "Een nummertje daarop plakken is moeilijk. Mijn ambitie is in elk geval om weer echt mee te doen aan de wedstrijd. Parijs-Roubaix is dit seizoen het allerbelangrijkst voor mij, maar daardoor is de Omloop niet minder belangrijk. Ik hoop dat ik de vorm al heb, maar dat is nog wel een vraagteken."

"Als ik de benen heb in de finale, ga ik zo goed mogelijk proberen te finishen natuurlijk. En als het niet gaat, dan kan ik misschien een ploegmaat helpen.

STER reclame