Advocaat gaat geen ruimte weggeven tegen AZ: 'Thuis speelden we veel te open'

Het is onrustig in de kleedkamer van Feyenoord. Een conflict dreigt tussen spelersgroep en directie, nadat de clubleiding een verzoek om een tweede loonoffer heeft neergelegd bij de voetballers. Dat verzoek legt meteen de precaire financiële situatie van de Rotterdamse club, die al jaren geen grote klapper meer maakte op de transfermarkt, bloot.

Sportief hapert de machine ook al even: van de laatste zeven eredivisieduels werden er maar twee gewonnen en tussendoor werd Feyenoord ook nog uit het bekertoernooi gekieperd na een doldwaze slotfase in Heerenveen.

Trainer Dick Advocaat slaakt een diepe zucht. "Ik lees al die verhalen niet... Nou ja, niet zoveel. Dat loonoffer is een zaak tussen de spelersgroep en de directie. Ik zie niet dat het invloed heeft. Natuurlijk, als je niet wint krijg je altijd een bepaalde onrust. Maar deze groep is volledig gefocust op het voetbal."

'Thuis speelden we veel te open tegen AZ'

Dat moet ook, want zondag (16.45 uur) wacht de uitwedstrijd tegen directe concurrent AZ. Een maand geleden wonnen de Alkmaarders in een aantrekkelijke wedstrijd in De Kuip met 3-2 en hielpen zo de meest verstokte gelovers in een landstitel uit de droom.

"Thuis speelden we veel te open. In die wedstrijd toonden ze meer kwaliteit dan wij, maar dat kwam ook door de tactiek. We gaan nu zeker wat geslotener spelen. Tegen dit soort ploegen moeten wij laten zien dat wij ook een goed elftal hebben."

Advocaat denkt na over spitsen: 'Jørgensen op middenveld'

De laatste weken kiest Advocaat voor Bryan Linssen als centrumspits. Gewezen spitsen Nicolai Jørgensen, Robert Bozenik en Lucas Pratto moeten daardoor genoegen nemen met een plek op de bank.

"Ik heb Jørgensen op de training een paar keer op het middenveld gezien en dat zag er heel aardig uit.. Misschien ga ik hem wel eerder als aanvallende middenvelder gebruiken, dan als spits."

De rol van Pratto lijkt echter al uitgespeeld. "Voetballers zijn niet dom, hij weet ook wel dat het niet goed genoeg is wat hij brengt. Misschien moet ik nog maar een arm om de schouder slaan."

Lucas Pratto (l) kan de verwachtingen in Rotterdam vooralsnog niet waarmaken ANP

De grote vraag is inderdaad welk Feyenoord we zondag te zien krijgen. "Afgelopen woensdag tegen FC Groningen droop het plezier ervan af, maar het werd wel 0-0. En we hebben natuurlijk een prachtige periode gekend, waarin we 30 wedstrijden niet verloren. Maar dat was ook niet altijd even goed. Als ik daar vat op had, dan zou het niet zo lang duren."

Als Feyenoord zich nog wil mengen in de strijd om plek twee, fel begeerd vanwege het ticket voor de voorronde van de Champions League, dan lijkt winst in Alkmaar noodzakelijk. "Ho ho", tempert Advocaat. "We hebben gezegd dat we Europees voetbal willen halen. Dat kan tweede, derde of vierde zijn. Het hoogst haalbare, uiteraard."

In de uitzending van Studio Voetbal op 27 december 2020 vertelde Theo Janssen dat hij ooit als scout van Vitesse naar Denemarken reisde. Daar zag hij Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen uitblinken als aanvallende middenvelder.

Scout Janssen zag Jørgensen als middenvelder: "Hij is helemaal geen targetman'

STER reclame