NOS SchaatsenAangepast

Marathonschaatser Stroetinga (39) zet punt achter carrière

Marathonschaatser Stroetinga (39) zet punt achter carrière

Arjan Stroetinga (39) heeft een punt achter zijn schaatsloopbaan gezet. Hij wordt in mei opnieuw vader en wil zich richten op zijn baan als autoverkoper.

Maar er zijn meerdere redenen, vertelt Stroetinga in Langs de Lijn En Omstreken. "Ik ben nu nog gewoon wereldtop en ik wil niet langzaamaan afglijden tot pelotonvulling."

Hij vervolgt: "Dit coronajaar heeft ook niet heel veel goed gedaan. We hebben geen één marathon kunnen rijden en dat is heel jammer."

Vele prijzen

Stroetinga werd als marathonschaatser zeven keer Nederlands kampioen op kunstijs, een record. "Dat vind ik wel echt uniek", zegt Stroetinga trots. Ook won hij het ONK op de Weissensee, de 100 van Eernewoude en 59 keer een marathon.

Als langebaanschaatser werd Stroetinga in 2015 wereldkampioen op de massastart en een jaar later wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Vorige week werd hij bij de WK afstanden nog tweede op de massastart.

Aan het werk in de garage

Al voor die WK Afstanden had hij de knoop doorgehakt om te stoppen. "Ja, toen had ik wel het idee dat dit het laatste kunststukje moest worden." Zijn broer Wim Stroetinga zette enkele maanden geleden een punt achter zijn loopbaan als wielrenner, maar dat heeft volgens hem geen rol gespeeld. "Ik heb het niet met hem besproken."

Stroetinga vertelt dat hij nu aan het werk gaat in de garage van zijn schoonvader. "Daar werkte ik toen ik begon met schaatsen ook al."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl