Arjan Stroetinga
NOS SchaatsenAangepast

Stroetinga rijdt 'gewoon' op de Weissensee, gemoederen gesust

Het zorgde zaterdag voor een hoop tumult in het marathonschaatspeloton: het duw- en trekwerk vlak voor de finish van het Nederlands kampioenschap (ONK) op de Weissensee en het handgemeen dat na de race volgde. De jury deelde maar liefst vier rode kaarten uit, waarvan twee aan Arjan Stroetinga. Ook Rick Smit en Simon Schouten kregen rood te zien. Toch kunnen zij woensdag alle drie 'gewoon' starten bij de Alternatieve Elfstedentocht.

De wedstrijdjury van het ONK in Oostenrijk deelde weliswaar de rode kaarten uit, maar de scheidsrechterscommissie in Nederland bepaalt de strafmaat. Deze heeft echter nog geen schikkingsvoorstel gedaan. De kans is klein dat dat gebeurt voor de start van de tocht woensdagochtend.

Eindsprint ONK: Hekman valt na hinderen door Stroetinga

Smit en Schouten kregen een rode prent vanwege hun gedrag in de finale, waarin flink werd geduwd en getrokken. Stroetinga werd dubbel bestraft en zorgde daarmee voor een unicum in het Nederlandse marathonschaatsen. Hij had concurrent Gary Hekman gehinderd en na afloop van de race ontstond er vervolgens een handgemeen tussen Stroetinga, Hekman en zijn ploeggenoot Smit. Zij wilden verhaal halen over het duw- en trekwerk van Stroetinga, die overigens zelf onderuit ging.

'Biertje drinken'

Het handgemeen kwam voort uit problemen die al langer spelen tussen topploegen Royal A-ware (met Stroetinga en Schouten) en AB Vakwerk (met Smit en Hekman). AB Vakwerk vindt dat Hekman vaak wordt gehinderd tijdens de races en eist dat de jury maatregelen neemt.

"Het is vooral iets tussen de ploegleidingen van Royal A-ware met coach Jillert Anema en AB Vakwerk met Roy Boeve en niet tussen de schaatsers onderling", zegt NOS-commentator Herbert Dijkstra, die in Oostenrijk is.

"De schaatsers zelf hebben na het ONK zelfs een biertje met elkaar gedronken", weet Dijkstra. "Tijdens de race kunnen de gemoederen hoog oplopen, maar de volgende dag kunnen zij gewoon weer met elkaar door een deur, hoor."

Ook de ploegen laten inmiddels weten dat de storm alweer is gaan liggen. Boeve en Anema gaan binnenkort 'een bakkie doen', zei Anema zondag al tegen schaatsen.nl. "Die afspraak staat. Voor mijn gevoel hebben we helemaal geen verkeerde relatie met elkaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl