NOS SchaatsenAangepast

Bart Hoolwerf wint tumultueus ONK, Stroetinga krijgt twee rode kaarten

Bart Hoolwerf heeft zich op de Oostenrijkse Weissensee gekroond tot Nederlands kampioen op natuurijs. De vandaag twintig jaar geworden marathonschaatser was in de chaotische massasprint zijn broer Evert Hoolwerf te snel af. Crispijn Ariëns werd derde.

Lange samenvatting: Bart Hoolwerf wint ONK op Weissensee

In de rommelige eindsprint vond er duw- en trekwerk plaats tussen Gary Hekman en Arjan Stroetinga. Laatstgenoemde ging samen met Rick Smit onderuit. Na afloop van de sprint duurde het handgemeen tussen Hekman en Stroetinga voort.

De arbitrage deelde daarvoor maar liefst vier rode kaarten uit, waarvan twee aan Stroetinga. Dat is nog nooit eerder vertoond. Ook Smit en Simon Schouten kregen een rode kaart.

Alternatieve Elfstedentocht

De vraag is nu welke consequenties er aan de rode kaarten hangen met het oog op de Alternatieve Elfstedentocht van komende woensdag. De scheidsrechterscommissie kan daar op dit moment nog geen antwoord op geven.

Het gebeurde allemaal achter de rug van Bart Hoolwerf, die profiteerde van het tumult in de massasprint. "Ik verbaasde mijzelf en kan het eigenlijk niet geloven", zei het grote talent. "Vorig jaar kon ik de race niet eens uitrijden en nu pak ik de winst."

Hekman finishte uiteindelijk als vijfde. Stroetinga, Schouten en Smit zijn niet meegenomen in de uitslag.

Korte samenvatting: Bart Hoolwerf zegeviert op ONK op Weissensee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl