1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SchaatsenAangepast

Langslepende vete in marathonpeloton loopt hoog op

Eindsprint ONK: Hekman valt na hinderen door Stroetinga

De commotie rondom het Nederlands kampioenschap op natuurijs zal nog wel een paar dagen duren. Na de finish op de Oostenrijkse Weissensee liepen de gemoederen hoog op. Het marathonpeloton staat in brand.

De wedstrijdjury deelde zaterdagmiddag maar liefst vier rode kaarten uit. Simon Schouten en Arjan Stroetinga van Royal A-ware kregen een rode kaart voor het hinderen van Gary Hekman, de kopman van AB Vakwerk, in de sprint. Daarna kreeg Stroetinga zijn tweede rode kaart wegens een handgemeen dat ontstond nadat de rijders van Hekmans ploeg verhaal waren gaan halen bij hun concurrenten. Ook Rick Smit van AB Vakwerk kreeg daarom rood.

Langslepende vete

De gebeurtenissen op de Weissensee zouden een gevolg zijn van een langslepende vete tussen de teams van Royal A-ware en AB Vakwerk. Of beter gezegd: Royal A-ware (de ploeg van coach Jillert Anema) en de kopman van AB Vakwerk, Gary Hekman.

"Schouten en Stroetinga zijn toch goed genoeg om op eigen kwaliteit te winnen, op een faire manier?", zegt Teun Breedijk, teammanager van AB Vakwerk tegen Schaatsen.nl.

"Maar dit is vanuit Royal A-ware specifiek gericht op Gary Hekman. Dat gebeurt vaak, en Jillert Anema is daar de aanstichter van. Ik vind het schandalig dat hij zo omgaat met zijn sportmensen."

ANP
Jillert Anema

'Moedwillig'

"Hekman werd moedwillig uit de baan gereden en heeft daardoor niet kunnen sprinten", zei teamcoach Roy Boeve van AB Vakwerk boos. "Het is bijzonder slecht voor de sport als dit soort dingen gebeuren. We hebben een protest ingediend en vinden dat Royal A-ware uitgesloten moet worden van verdere deelname."

Breedijk gaat nog een stapje verder. "Dit gaat natuurlijk van kwaad tot erger. Dit stopt niet na vandaag. Daarom gaan wij eerst overleggen met de directie van AB Vakwerk om te bepalen of we hier nog blijven of niet. Ja, wij overwegen inderdaad niet meer te starten. Op deze manier rijden is ondoenlijk."

Gevolgen rode kaarten nog onduidelijk

Volgens NOS-commentator Herbert Dijkstra, die ook in Oostenrijk is, wordt de soep niet zo heet gegeten. "In de 35 jaar dat ik het marathonschaatsen volg, hebben er vaak ploegen gedreigd met vertrek. Maar het is nog nooit daadwerkelijk gebeurd. Dit soort dingen horen een beetje bij de sport..."

Wel is nog onduidelijk over de schaatsers met een rode kaart volgende week mogen starten in de Alternatieve Elfstedentocht. "Daar gaat een scheidsrechterscommissie zich over buigen" vervolgt Dijkstra. "De commissie wilde er vandaag nog geen uitspraken over doen, in geen van de vier gevallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl