ANP

Yara van Kerkhof en Daan Breeuwsma zijn door shorttrackbondscoach Jeroen Otter weer opgenomen in de selectie voor de WK shorttrack.

De twee ervaren krachten werden in januari buiten de EK-selectie gehouden, maar maken volgende week wel deel uit van de aflossingsploeg bij de wereldkampioenschappen in Dordrecht.

De individuele startplaatsen zijn voor topfavoriet en titelverdedigster Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt en Dylan Hoogerwerf.

Naast Van Kerkhof en Breeuwsma behoren ook Rianne de Vries en Jens van 't Wout tot de selectie op de achtervolging.

Verjongingsslag

De 30-jarige Van Kerkhof en de 33-jarige Breeuwsma kwamen begin dit jaar niet in actie bij de Europese titelstrijd in Polen. Het duo werd 'slachtoffer' van een verjongingsslag in de aflossingsploeg; bondscoach Otter gaf bij de vrouwen onder anderen de 19-jarige Velzeboer, de 21-jarige Poutsma en de 19-jarige Georgie Dalrymple een kans.

Van Kerkhof neemt nu de plek weer over van Dalrymple. "Ik ben blij dat ik me na een zware periode weer terug heb kunnen vechten en heb er zin in om voor de wereldtitel te gaan strijden met de meiden", reageert Van Kerkhof.

Velzeboer en Poutsma waren, naast Europees kampioene Schulting, al vrijwel zeker van een plek in de selectie van Otter. Poutsma pakte in Gdansk zilver op de 1.000 meter en Velzeboer veroverde het brons op de 500 meter.

Bij de mannen waren De Laat en Knegt dankzij hun EK-medailles al zeker van een ticket voor de WK. Breeuwsma neemt de plaats in van de 22-jarige Friso Emons. "Een mega opluchting, ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest", zegt Breeuwsma.

"Na de EK heb ik mijn kop niet laten hangen. Ik ben keihard blijven trainen en ben blijven geloven dat ik nog steeds een van de beste rijders ben voor Nederland."

STER reclame