Suzanne Schulting is titelverdediger bij de WK in Dordrecht ANP

Titelverdedigster Suzanne Schulting kan al voor de start van de WK shorttrack veel van haar concurrenten wegstrepen. De schaats(st)ers uit Zuid-Korea, Japan en China staan in maart niet aan de start bij de wereldkampioenschappen in Dordrecht. Ook de Canadese Kim Boutin, in 2019 goed voor het brons in het eindklassement, heeft zich afgemeld.

In navolging van de langebaanschaatsers hadden de Zuid-Koreaanse shorttrackers zich niet ingeschreven voor de WK. Vanwege de coronapandemie vinden de bond van dat land het niet verantwoord om naar Nederland af te reizen. China en Japan hadden zich wel aangemeld, maar hebben zich teruggetrokken.

'Jammer dat de Chinezen en Koreanen er niet zijn, maar een titel is een titel'

De Canadese ploeg reist wel af naar Dordrecht, maar Boutin ontbreekt. De 26-jarige shorttrackster gaat zich volledig richten op de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. Daar wil ze op het hoogtepunt van haar mentale en fysieke fitheid zijn, zo liet ze via Instagram weten.

Boutin trainde vorig jaar een periode met de Nederlandse ploeg mee. Toen had ze last van motivatieproblemen.

Gedevalueerd

Door de afmeldingen is het toernooi behoorlijk gedevalueerd. Van de toptien van de laatste WK (2019) zijn er zowel bij de mannen als de vrouwen nog vier shorttrackers over die gaan strijden om de wereldtitel, inclusief Schulting zelf.

Onder anderen de Koreaanse Choi Min-jeong, in 2019 goed voor de wereldtitel op de 1.500 meter en zilver in het eindklassement, ontbreekt. Lara van Ruijven, bij de laatste WK winnares van goud op de 500 meter, overleed afgelopen zomer.

Andere grote shorttracklanden, zoals Rusland, Hongarije en Italië, zullen wel van de partij zijn in Dordrecht. Dat betekent dat ook de Italiaanse Arianna Fontana, die het EK in Gdansk nog aan zich voorbij liet gaan, op het ijs zal verschijnen. Fontana heeft inmiddels, evenals haar mannelijke collega's Apollo Ono (VS) en Victor An (Z-Kor/Rus), acht olympische medailles vergaard.

EPA

Bij de mannen zijn de Koreaanse nummers één en twee van 2019, Lim Hyo-jun en Hwang Dae-heon, er niet bij. De Koreanen zijn ook regerend wereldkampioen op de aflossing. De Koreaanse schaatsers zijn, een jaar voor de Spelen, al weken niet meer in training.

Eerste mondiale toernooi

Het afgelopen jaar ging er door veel shorttrackwedstrijden een streep vanwege het coronavirus. De wereldkampioenschappen van 2020 werden als eerste mondiale toernooi afgelast vanwege de pandemie. Ook alle wereldbekers werden geschrapt.

De Europese shorttrackers reden van 22 tot en met 24 januari wel een EK in het Poolse Gdansk, waar Schulting met overmacht won, maar voor de rijders van buiten Europa zouden de WK shorttrack het eerste internationale toernooi zijn sinds de sportwereld stil kwam te liggen.

STER reclame