Oranje-mannen sluiten EK shorttrack af met goud op de relay Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse mannen hebben bij de EK shorttrack in het Poolse Gdansk goud veroverd op de relay. De vrouwenploeg pakte, ondanks een val van individueel kampioene Suzanne Schulting, het zilver.

Itzhak de Laat (al goed voor drie bronzen medailles dit EK), Sjinkie Knegt, Jens van 't Wout en Friso Emons reden vanaf het begin sterk. Het was stuivertje wisselen op kop van de race, maar in de slotfase glipte De Laat nog onder de Russische ploeg door en hield de koppositie vast.

De Italianen eindigden achter Nederland als tweede, Rusland zakte weg naar de derde plaats.

De Laat straalt na goed EK shorttrack: 'Ik ben gewoon echt fucking goed'

Voor de vrouwen kwamen Schulting, Rianne de Vries, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma op het ijs. Schulting toonde zich tijdens deze EK ijzersterk, met drie titels op een individuele afstand en goud in het allroundklassement.

Ook Poutsma, die het zilver pakte op de 1.000 meter, reed sterk in het Poolse Gdansk.

Oranje herstelt zich na val Schulting

Op de relay begonnen de Nederlandse vrouwen goed. Ze bezetten lang de derde plaats achter Rusland en Italië. Een valpartij van Schulting leek roet in het eten te gooien, maar Oranje kwam toch nog als derde over de streep.

Na een straf voor de Russische ploeg, schoof Nederland zelfs nog op naar de tweede plaats. Frankrijk veroverde het goud.

Schulting valt, maar shorttracksters halen toch nog EK-zilver op relay Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Voor mij eindigt het toernooi wel een beetje in mineur", was de eerste reactie van Schulting na de race. "Ik denk dat wij hier hadden kunnen winnen, we hebben een snel team staan, maar je merkt dat deze situatie nieuw is voor die meiden. Dan is het heel lastig om tegen een ervaren team als bijvoorbeeld Italië te rijden."

Bondscoach Jeroen Otter besloot voorafgaand aan deze EK een verjongingsslag door te voeren in de relayploegen en dat ging ten koste van de 30-jarige Yara van Kerkhof.

Bekijk hieronder de reactie van Suzanne Schulting na de relay.

Schulting na zilver op de relay: 'Die val is ontzettend zuur'

Ondanks de tegenvallende race, zag Schulting ook lichtpuntjes. "Ons team is heel erg sterk, maar het is richting de Spelen ook goed dat we in zo'n situatie zijn gekomen, zodat we het de volgende keer herkennen en onszelf eruit kunnen redden. Vooral omdat we een jong team zijn, kunnen we dat meenemen naar de volgende wedstrijden. Misschien is het dus alleen maar goed dat het is gebeurd."

Schulting omschreef de race als lastig. "Alles zat zo dicht op elkaar. Als ik dan binnendoor ga en het is al heel krap, dan kan ik er ook niet zo heel veel meer aan doen. Ik viel niet vanuit mezelf. Die val is ontzettend zuur, want ik denk dat we anders gewoon als eerste over de finish waren gekomen."

STER reclame