NOS Nieuws

Delen Jakarta onder water, meer regen verwacht

Laaggelegen delen van de Indonesische hoofdstad Jakarta en steden in de buurt staan onder water. De oorzaak is de hevige regenval in de afgelopen dagen in combinatie met verstopte watergangen, waardoor rivieren en kanalen buiten hun oevers traden.

In sommige wijken in het zuiden en oosten van de stad staat 1,8 meter water. Op video's is te zien dat bewoners tot aan hun schouders door water waden, dat auto's onder water zijn verdwenen en dat reddingswerkers bewoners met vlotten en bootjes in veiligheid brengen. Bijna 1400 bewoners moesten hun huis verlaten.

Reddingswerkers gingen huizen langs en zetten bootjes in:

Straten blank in Jakarta, mensen uit huizen geëvacueerd

De Indonesische meteorologische dienst BMKG verwacht de komende week meer regen en harde wind. Het regenseizoen, dat in oktober begon, loopt tot begin maart. In de stad zijn meer dan 20 evacuatiecentra in gereedheid gebracht.

Elke jaar komen delen van de stad onder water te staan, zegt correspondent Annemarie Kas. Vorig jaar vielen daarbij tientallen doden. "De autoriteiten proberen nu met man en macht rommel uit watergangen weg te halen, zodat het water sneller weg kan."

Nieuwe hoofdstad

In 2019 schreef de regering een ontwerpwedstrijd voor een nieuwe hoofdstad uit, die in Oost-Kalimantan moet verrijzen. De huidige, Jakarta, kampt behalve met overstromingen ook met verzakkingen en vastlopend verkeer.

"In augustus vorig jaar had de eerste steen gelegd moeten zijn, maar dat ging niet door vanwege de coronacrisis", zegt Kas. "De regering en president Joko Widodo houden vast aan het plan voor de verhuizing, ook al is onduidelijk of grote investeerders van buitenaf nog voldoende interesse hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl