NOS NieuwsAangepast

NASA deelt spectaculaire foto van landing Marsrover

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een spectaculaire foto gedeeld van de landing van de Marsrover Perseverance. Het wagentje landde gisteravond Nederlandse tijd op de rode planeet.

Het beeld, dat uit een video is geknipt, is vlak voor de landing vastgelegd. Het wagentje hangt nog aan een vliegende hijskraan, maar de wielen raken al bijna het Marsoppervlak.

De beelden zijn gemaakt met behulp van apparatuur in de zogenoemde sky crane, die de verkenningsrobot op de bodem van de planeet zette. "Dit shot is genomen door een camera op mijn jetpack, vlak voordat mijn wielen de grond raakten", twitterde het account van de NASA-rover.

Het wagentje zelf beschikt ook over opname-apparatuur en stuurde gisteravond kort na de landing al de eerste zwart-witbeelden door. Vandaag deelde NASA meer beeldmateriaal, waaronder kleurenfoto's van de oppervlakte van de planeet. Het gaat om de eerste directe kleurenfoto's van Mars die niet achteraf digitaal zijn bewerkt, schrijft The Guardian.

Vanwege de afstand tussen Mars en de aarde, zijn de mogelijkheden tot het verzenden van beelden beperkt. De beelden komen daarom mondjesmaat binnen. NASA verwacht binnenkort ook korte video's van de landing te delen.

Volgende week volgen meer gedetailleerde foto's. Eerst moet de mast van de verkenner overeind worden gezet. Daarin zitten grote camera's. De antenne wordt richting de aarde gepositioneerd voor snellere communicatie met NASA.

Daarnaast wordt de verkenner de komende dagen klaargemaakt om daadwerkelijk te gaan rijden. Naar verwachting kan hij over ongeveer twee weken op pad.

Het was gisteren een spannend moment voor NASA; vooral de zeven minuten tussen het betreden van de atmosfeer en de daadwerkelijke landing van de rover. Zo moest de parachute worden opengeklapt en moest het hitteschild worden afgeworpen.

Vanwege de enorme afstand tot Mars kon het NASA-team in Californië tijdens de landing niet handmatig ingrijpen. Pas ruim elf minuten na de geslaagde landing in de krater Jezero, kreeg NASA hiervan bericht binnen. De rover moet de komende jaren bodemmonsters van de krater gaan verzamelen.

Het is overigens niet de eerste keer dat NASA een rover op Mars zet: Spirit en Opportunity gingen Perseverance al voor. Daarnaast zijn ook China en de Verenigde Arabische Emiraten bezig met een Marsmissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl