Buikspierblessure of niet, Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de finale van de Australian Open. De 33-jarige Servische nummer een van de wereld zette resoluut een punt achter het droomtoernooi van de Rus Aslan Karatsev: 6-3, 6-4, 6-2.

Reuters Connect

Qualifier Karatsev speelde in Melbourne zijn eerste grandslamtoernooi en verbaasde de tenniswereld door als eerste debutant ooit (en als nummer 114 van de wereld) direct de halve finales te halen.

Op zijn weg naar de halve finales zette de Russische smaakmaker onder anderen Diego Schwartzman (achtste geplaatst), Felix Auger-Aliassime (twintigste geplaatst) en Grigor Dimitrov (achttiende geplaatst) aan de kant.

Djokovic heeft record Federer en Nadal in vizier

De 27-jarige Karatsev was vooral figurant tegen Djokovic, die zijn zinnen heeft gezet op de titel 'succesvolste tennisser aller tijden'. De Serviër wil in Australië zijn achttiende grandslamtitel halen, zodat hij weer een stukje dichter bij Roger Federer en Rafael Nadal komt. Die twee zijn met elk twintig titels recordhouders.

Meeste grandslamtitels mannen

Speler Titels
Roger Federer 20
Rafael Nadal 20
Novak Djokovic 17
Pete Sampras 14
Roy Emerson 12

Djokovic heeft al wel een ander illuster record van Federer afgepakt. Door de nederlaag woensdag van Nadal is het zeker dat de Serviër op 8 maart voor de 311de week op rij nummer een van de wereld zal zijn. Met 310 weken had Federer tot dusver de langste regeerperiode op zijn naam staan.

Korte opleving Karatsev

Djokovic werd alleen in de tweede set even bedreigd toen hij een 5-1 voorsprong bijna uit handen gaf. Op 5-4 overleefde hij twee breakpoints, voordat hij op zijn derde setpoint toesloeg.

Aslan Karatsev AFP

Op 2-2 in de derde set brak Djokovic door de opslag van Karatsev heen en daarna kwam de Rus niet meer in het spel voor. In de finale speelt de Serviër tegen de Griek Stefanos Tsitsipas of de Rus Daniil Medvedev, die spelen vrijdag tegen elkaar.

Djokovic zal voor de televisie zitten. "Popcorn erbij en lekker kijken", zei hij over de ontmoeting tussen Tsitsipas en Medvedev. "Ik ben nu twee dagen vrij en ga al mijn energie sparen voor de finale. Zo goed als nu heb ik me dit toernooi nog niet gevoeld."

STER reclame