Tsitsipas vecht zich knap terug en schakelt Nadal uit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Stefanos Tsitsipas heeft op fraaie wijze de laatste vier van de Australian Open gehaald. De 22-jarige Griek voltooide tegen de twaalf jaar oudere Rafael Nadal een ijzersterke comeback: 3-6, 2-6, 7-6 (4), 6-4, 7-5.

Het is voor de tweede keer dat Nadal een 2-0 voorsprong in sets verliest op een grandslamtoernooi. De eerste keer overkwam het de Spanjaard, die met twintig grandslamtitels gedeeld recordhouder is met de in Melbourne afwezige Roger Federer, in 2015 in de derde ronde van de US Open tegen Fabio Fognini.

Veegpartij weggeveegd

Tsitsipas speelde twee jaar geleden als nieuwkomer, op dezelfde baan, zijn eerste halve finale op een grandslam. Ook toen stond de Griek tegenover Nadal, die hem destijds zes games gunde. Tsitsipas liet vandaag zien dat hij sinds die veegpartij progressie heeft geboekt.

De Griek was tot de tiebreak in de derde set kansloos in de servicegames van Nadal, maar twee gemiste smashes van de Spanjaard deden het duel kantelen.

Nadal is uitgeschakeld in Melbourne AFP

Nadal moest vervolgens in de vierde set aan de bak, met name omdat hij door de druk van de Griek meer fouten maakte. Tsitsipas pakte met verwoestende returns de soms haperende opslag van de Spanjaard aan en forceerde op 4-4 de servicebreak.

De Griek oogde fitter in de vijfde set en won op 2-3 de game door vier aces te slaan. Nadal knokte zoals hij dat wel vaker heeft laten zien, maar op 5-5 kostten vier slordige en vooral onnodige fouten hem de break.

Tsitsipas sloeg na een heroïsche game, waarin Nadal nog een breekkans kreeg, toe op zijn derde matchpoint met een prachtige backhandwinner langs de lijn.

"Ik begon erg nerveus", gaf Tsitsipas na afloop grif toe. "Maar wat er na de derde set gebeurde, weet ik ook niet precies. Ik vloog gewoon. Alles viel de goede kant op voor mij. Wat ik op het eind voelde, is onbeschrijfelijk."

Nadal was nuchter in zijn analyse. "Ik miste in de tiebreak een paar ballen die ik niet had mogen missen als ik wilde winnen. Dat is het. Ik ga nu naar huis, oefenen om beter te worden."

Medvedev wint Russisch onderonsje

In de halve finale speelt de Griek tegen Daniil Medvedev, die eerder op de dag voor het eerst de laatste vier op de Australian Open bereikte. De als vierde geplaatste Rus won het onderonsje met landgenoot Andrej Roeblev met 7-5, 6-3, 6-2.

Daniil Medvedev (links) neemt de felicitaties in ontvangst van Andrej Roeblev AFP

Er zat de eerste twee sets spanning in de partij. Medvedev verspeelde een 5-2 voorsprong, maar Roeblev drukte niet door, ook omdat zijn spel te eendimensionaal was. Zo bleef hij te veel op de baseline hangen.

Medvedev speelde juist wel gevarieerd en dat was bepalend voor het verloop van de wedstrijd.

Kramp

Roeblev kreeg in set twee ook last van de warmte en voelde dat nog eens extra na een rally van liefst 43 slagen. Tot overmaat van ramp leverde hij door een gebroken snaar zijn servicegame in op 3-4.

Andrej Roeblev zit tussen de games uitgeput op zijn bank in het duel met Daniil Medvedev AFP

Die klap kwam Roeblev niet meer te boven en de viervoudig kwartfinalist op een grandslamtoernooi, die kramp kreeg en in de pauzes tussen de games uitgeput op de bank zat, strompelde daarna richting het einde van de partij.

Medvedev was overigens ook fysiek in de problemen gekomen, al maskeerde hij dat beter dan Roeblev, met wie hij onlangs nog de ATP Cup won. "Ik kreeg kramp, maar ik moest dat niet laten zien."

Danill Medvedev wordt na zijn zege op Andrej Roeblev meteen behandeld door de fysiotherapeut Reuters

Na het matchpoint kwam de fysiotherapeut zelfs meteen de baan op om Medvedev op te lappen. "Ik had veel moeite om bij de laatste punten mijn linkerbeen nog te bewegen", aldus Medvedev. "Het was niet gemakkelijk. Gelukkig maakte ik het karwei snel af."

STER reclame