De vaccinatiecampagne in Brazilië
NOS Nieuws

'Project S': waarom inwoners van een Braziliaans stadje massaal worden gevaccineerd

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

Het Braziliaanse provinciestadje Serrana, in de deelstaat São Paulo, is in één klap wereldnieuws. Alle volwassen inwoners die dat willen, worden vanaf vandaag gevaccineerd. Ze krijgen de komende weken twee doses van het CoronaVac virus toegediend, het vaccin van het Chinese bedrijf Sinovac.

De massale vaccinatie is een uniek wetenschappelijk onderzoek, 'Project S' genaamd, met de 'S' van Serrana.

"Tot nu toe zijn er alleen testfases geweest van vaccins, waarbij werd gekeken of ze op individueel niveau effectief zijn. Nu gaan we kijken wat er gebeurt als je de hele bevolking vaccineert", zegt Natasha Nicos Ferreira, een van de coördinatoren van 'Project S'. De infectioloog is verbonden aan het plaatselijke ziekenhuis en straalt van trots. "Voor zover we weten is dit nog nooit eerder gebeurd", zegt ze.

Bekijk hier de reportage die Marc Bessems maakte over Project S:

Uniek experiment in Brazilië: heel stadje gevaccineerd

De wetenschappers willen onder meer onderzoeken of groepsimmuniteit wordt bereikt, en hoe snel dat gaat. "Je kan natuurlijk kijken naar een plek waar al veel mensen zijn gevaccineerd", zegt Nicos. "Israël bijvoorbeeld is al heel ver. Maar daar zijn miljoenen mensen ingeënt, en het is moeilijk om zo'n grote groep in de gaten te houden."

Verspreiding

Ook hebben vooral veel oudere mensen in Israël het vaccin al gehad, zegt ze. "Wij vaccineren in korte tijd iedereen, ongeacht leeftijd, en we houden al die duizenden mensen nauwlettend in de gaten. Omdat iedereen op één plek woont, denken we veel te kunnen leren over het effect van vaccinatie op de verspreiding van het virus."

De meeste inwoners van Serrana reageren enthousiast. Het stadje werd in vergelijking met vergelijkbare gebieden in de regio hard getroffen door het coronavirus. "Ik ben echt opgelucht dat we nu niet zo lang hoeven te wachten tot we gevaccineerd worden", zegt een moeder met haar kind op de arm. In de rest van Brazilië zijn dertigers zoals zij nog lang niet aan de beurt voor vaccinatie.

We kregen vier keer zoveel telefoontjes als normaal. Die mensen wilden geen huis, maar een vaccin.

Makelaar Isabella Almeida Meghelli

Toen het nieuws over 'Project S' naar buiten kwam, stond de telefoon bij makelaar Isabella Almeida Meghelli dan ook roodgloeiend. "We kregen vier keer zoveel telefoontjes als normaal", vertelt ze. Mensen uit andere gemeentes en deelstaten zochten een woning in Serrana, in de hoop als inwoner van het stadje mee te mogen doen aan de massavaccinatie. "Die mensen wilden geen huis, maar een vaccin", zegt ze. Toen duidelijk werd dat een tijdelijk huurcontract geen recht op een prikje opleverde, lieten de meeste potentiële klanten niets meer van zich horen. "Het heeft veel extra werk gekost, en we hebben er niets aan verdiend", verzucht ze.

In het centrum van Serrana zijn de meeste winkels gesloten vanwege de pandemie en de carnavalsvakantie. Bij restaurant Skoda staan mensen in de rij te wachten op een afhaalmaaltijd. "Ik ben een groot voorstander van de massavaccinatie", zegt Ricardo, een van de eigenaars van de eetgelegenheid. De feestzaal achter de afhaalbalie ligt er verlaten bij. "Onze hoop is dat we dankzij 'Project S' snel onze zaak weer helemaal open kunnen gooien", zegt hij.

'Ernstige bijwerkingen', volgens Bolsonaro

Het enthousiasme voor de massavaccinatie in Serrana is ook een belangrijke graadmeter voor het vertrouwen dat de Brazilianen hebben in de vaccins. President Bolsonaro heeft al maanden kritiek op het CoronaVac vaccin, dat door zijn grote politieke rivaal naar Brazilië werd gebracht. Hij liet weten zich niet te laten inenten en suggereerde dat vaccins ernstige bijwerkingen zouden kunnen veroorzaken.

In de keuken van restaurant Skoda staat Ricardo's compagnon, Rafael de Jesus Romancini, te roeren in een grote pan bonen. Ook hij is niet van plan zich te laten inenten. "Ik ben bang dat wij alleen maar een experiment zijn, proefkonijnen." Rafael wacht liever even af, maar zijn vrouw knipoogt en zegt dat ze hem wel heeft opgegeven voor vaccinatie.

Dat deden meer mensen. Het lijkt erop dat vrijwel alle 30.000 volwassenen van Serrana meedoen aan 'Project S'. De laatste prik wordt gezet op 10 maart, en de resultaten worden mogelijk al in mei verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl