Heerenveen schakelt Feyenoord uit

Feyenoord uitgeschakeld in KNVB-beker na zeven krankzinnige minuten in Heerenveen

Sc Heerenveen heeft zich na Ajax, Vitesse en VVV-Venlo als vierde en laatste club geplaatst voor de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker. De Friezen leken tegen Feyenoord op uitschakeling af te stevenen, maar draaiden in de laatste tien minuten een 1-3 achterstand om en zegevierden met 4-3.

Feyenoord speelde vanaf de 66ste minuut met tien man, nadat aanvoerder Steven Berghuis voor de tweede keer met een gele kaart bestraft was. De Rotterdammers waren kort daarvoor op 1-3 gekomen.

Kalme eerste helft

De Friezen, die eind januari voor de competitie met 3-0 van Feyenoord hadden gewonnen, gingen na een tamelijk kalme eerste helft met 1-0 rusten. De door de Rotterdamse defensie uit het oog verloren linksback Rami Kaib schoot raak uit een messcherpe voorzet van Mitchell van Bergen. Een treffer van Henk Veerman kort voor rust werd wegens randje buitenspel afgekeurd. Niets wees op dat moment op het spektakel dat ging komen.

Feyenoord-doelman Nick Marsman gaat bij de strafschop van Joey Veerman naar de goede hoek

Feyenoord kwam na rust echter binnen de kortste keren via Bryan Linssen op 1-1. Niet veel later beging doelman Nick Marsman een onhandige overtreding op Jan Paul van Hecke, die de bal al kwijt was. Joey Veerman mocht de bal op de penaltystip leggen, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Marsman.

Deksel op de neus

Daarna sloegen de gasten in korte tijd toe via mooie doelpunten van Steven Berghuis en Lutsharel Geertruida. De thuisploeg oogde geklopt, totdat Berghuis zijn tweede gele kaart kreeg. In de 81ste minuut kopte Henk Veerman tegen de paal, waarna invaller Benjamin Nygren in de rebound voor de aansluiting tekende.

Feyenoord begon te wankelen en kreeg inderdaad de deksel op de neus via een kopbal van Siem de Jong, waarbij doelman Marsman enigszins gehinderd leek te worden door de inlopende Henk Veerman en de bal het laatste tikje gaf. Nog voor de negentig minuten voorbij was en de extra tijd inging, had De Jong op aangeven van Nygren ook de 4-3 binnengekopt.

Heerenveen krijgt in de halve eindstrijd begin maart Ajax op bezoek. De andere halve finale gaat tussen Vitesse en VVV-Venlo.