Verbij pakt de wereldtitel op de 1.000 meter
NOS Schaatsen

Verbij grijpt tweede wereldtitel op 1.000 meter, kanshebber Krol gediskwalificeerd

Kai Verbij heeft in Heerenveen voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel op de 1.000 meter veroverd. Bij de WK afstanden in Thialf reed Verbij naar 1.08,05. Daarmee was hij 0,26 seconde sneller dan de Russische titelverdediger Pavel Koelizjnikov, die het zilver pakte.

Het brons ging naar de Canadees Laurent Dubreuil (1.08,56), die vrijdag de 500 meter won.

Verbij pakt tweede wereldtitel op 1.000 meter, favoriet Krol gediskwalificeerd

Thomas Krol, een van de grote kanshebbers op de wereldtitel, werd gediskwalificeerd omdat hij twee keer niet stil stond bij de start. Vorig jaar werd Krol ook gediskwalificeerd op de 1.000 meter omdat hij een blokje op de kruising raakte.

Wesly Dijs, die in de laatste rit tegen Koelizjnikov reed, eindigde met 1.09,44 als zevende bij zijn WK-debuut.

Koelizjnikov, die vorig jaar met een sensationeel wereldrecord (1.05,69) de wereldtitel greep, maakte een paar foutjes. Mede daardoor kwam hij niet verder dan 1.08,31.

Bekijk in de carrousel de reacties van Kai Verbij en Thomas Krol:

Op basis van de wereldbekers, de enige internationale wedstrijden van het ingekorte schaatsseizoen, waren Verbij en Krol favoriet voor de wereldtitel op de 1.000 meter. De twee ploeggenoten en goede vrienden wonnen allebei een World Cup. Verbij reed eind januari naar de beste seizoenstijd (1.07,35) en won ook het eindklassement in de wereldbeker.

Dat Krol nog voor de belangrijkste race van het jaar werd uitgeschakeld, viel hem zwaar. "Ik kon me twee keer niet inhouden, het is een klap in mijn gezicht", reageerde hij.

"Het gebeurt me eigenlijk nooit. Het is me een raadsel... Reken maar dat ik hier gigantisch van baal, ik heb bij wijze van spreken het schaamrood op mijn kaken", aldus Krol.

Olympisch kampioen Kjeld Nuis wist zich niet te plaatsen voor de 1.000 meter. Hij verdedigt zondag wel zijn wereldtitel op de 1.500 meter. Op die afstand gaat hij onder anderen de strijd aan met zijn landgenoot Krol, die al het hele seizoen ook ijzersterk is op de 1.500 meter.

  • NOS
    WK afstanden
  • NOS
    Het programma van zaterdag bij de WK afstanden
  • NOS
    Het programma van zondag bij de WK afstanden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl