NOS Schaatsen

Canadees Dubreuil verrast met goud op 500 meter, WK-brons voor N'tab

De Canadees Laurent Dubreuil heeft verrassend de wereldtitel veroverd op de 500 meter. Bij de WK afstanden in Heerenveen snelde hij na een uitstekende start met 34,39 naar de beste wereldseizoentijd.

Dubreuil onttroont Koelizjnikov op 500 meter, WK-brons voor N'tab

Drievoudig wereldkampioen Pavel Koelizjnikov miste zijn vierde titel op 0,15 seconde. De Rus maakte een slippertje in de eerste honderd meter en reed naar 34,54.

Dai Dai N'tab veroverde het brons met 34,62 en eindigde voor de eerste keer op het podium bij een WK. De 26-jarige sprinter werd in 2017 gediskwalificeerd en vorig jaar eindigde hij als dertiende.

Dubreuil werd dankzij zijn overwinning de eerste Canadese wereldkampioen sinds Jeremy Wotherspoon in 2008. De Canadese sprintgrootheid veroverde in totaal drie keer de wereldtitel op de 500 meter.

Nederlanders op 3, 4 en 5

Kai Verbij eindigde met 34,67 als vierde, op slechts 0,05 seconde van N'tab. Ronald Mulder werd nipt vijfde met 34,69.

De Noorse olympisch kampioen Havard Lorentzen reed naar 34,77. Daarmee eindigde hij als zesde.

De Nederlandse mannen wonnen dit seizoen twee keer een wereldbekerrace over 500 meter: Dai Dai N'tab was een keer de snelste en Ronald Mulder won de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. N'tab won ook het eindklassement van de wereldbeker, maar moest nu genoegen nemen met de derde plaats.

Geen perfecte race

"Het was geen perfecte race, zo had ik een probleempje met de start", reageerde N'tab. "Maar zelfs met een paar foutjes heb ik een aardig niveau gehaald. Ik ben blij met mijn eerste WK-medaille en ga er toch van genieten."

N'tab na brons: 'Geen perfecte race, maar ben blij met eerste WK-medaille'

De 28-jarige Dubreuil, die bij de prijsuitreiking met een Friese muts op het podium stond omdat hij goede kennissen heeft in Heerenveen, reed naar eigen zeggen juist zijn beste race ooit.

Verrassend goud voor Dubreuil: 'Het was de beste race van mijn leven'

Het deelnemersveld op de sprint was enigszins gedevalueerd omdat de schaatsers uit Azië niet zijn afgereisd naar Heerenveen. De Japanners en Koreanen zijn traditioneel ijzersterk op de kortste afstand: al zeven keer ging de wereldtitel op de 500 meter naar een Japanner en vier keer sprintte een Koreaan naar het goud.

De schaatsers uit Azië hebben ervoor gekozen om dit seizoen niet mee te doen aan de internationale wedstrijden. Alle schaatsers die wel meedoen aan de WK verblijven vanwege de coronamaatregelen al vijf weken in een bubbel in Heerenveen.

 • NOS
  WK afstanden
 • NOS
  Het programma van vrijdag op de WK afstanden
 • NOS
  Het programma van zaterdag op de WK afstanden
 • NOS
  Het programma van zondag op de WK afstanden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl