De Nederlandse vrouwen en mannen hebben bij de WK afstanden de wereldtitel op de ploegenachtervolging veroverd.

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten reden in Heerenveen naar het goud. Het Nederlandse trio rekende in een rechtstreeks duel af met rivaal Canada, dat het zilver pakte.

Wüst, De Jong en Schouten pakken wereldtitel op ploegenachtervolging Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse mannen waren, ondanks het ontbreken van Sven Kramer, voor de twaalfde keer de beste op het teamonderdeel: Patrick Roest, Marcel Bosker en WK-debutant Beau Snellink waren 0,28 seconde sneller dan Canada, dat opnieuw genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Motor Roest

Patrick Roest, die donderdag pijnlijk naast de wereldtitel op de 5.000 meter greep, nam in de slotfase zijn verantwoordelijkheid en loodste de ploeg naar 3.41,43.

Canada, met Ted-Jan Bloemen, klokte 3.41,71. De Russische ploeg pakte het brons in 3.42,66. De Noren, die vooraf ook tot de favorieten werden gerekend, stelden teleur met een vierde plaats.

Roest, Bosker en Snellink rijden naar WK-goud op ploegenachtervolging Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kramer, die bij acht van de twaalf Nederlandse wereldtitels op de ploegenachtervolging betrokken was, behoorde ook tot de oorspronkelijke selectie voor de ploegenachtervolging, maar hij meldde zich donderdag na de 5.000 meter af met rugklachten.

0,18 seconde

Bij de vrouwen was Canada samen met Nederland de grootste kanshebber voor de wereldtitel. Bij de twee wereldbekers ging de winst eerder dit seizoen naar Canada. Oranje pakte twee keer het zilver.

Nu waren kersvers wereldkampioene De Jong, Wüst en Schouten het Canadese drietal wel te snel af, maar het verschil was klein: dankzij een goede laatste ronde was Nederland met 2.55,79 slechts 0,18 seconde sneller dan de Canadese schaatssters (2.55,97).

Het brons ging naar de Russische vrouwen, die op ruime afstand (3,56 seconde) van Nederland naar de derde plaats reden. Noorwegen miste het podium op 0,27 seconde.

De Nederlandse vrouwen duwen elkaar een beetje door de baan ANP

De Nederlandse vrouwen wijzigden hun tactiek voor de ploegenachtervolging: Irene Schouten bleef de hele race achteraan in het treintje rijden en duwde haar ploeggenoten door de baan. De Nederlandse ploeg paste de tactiek aan omdat de Noren daarmee dit seizoen succesvol waren tijdens de wereldbekers.

Erg veel hadden de vrouwen niet getraind op de nieuwe manier van rijden. "Het was een heel andere tactiek, maar het ging hartstikke goed", zei Wüst na de race. "De start ging iets minder, maar het duwen ging goed."

Oranje-vrouwen pakken goud met andere tactiek: 'Spannend, maar het is gelukt'

"Het was spannend omdat we nog nooit zo hebben gereden", reageerde Schouten. "Maar als je hetzelfde doet als twee weken geleden, kan het zijn dat je weer tweede wordt. Liever een beetje risico nemen en dan winnen."

Ook de Nederlandse mannen probeerden de nieuwe tactiek met het duwen uit, maar dat ging bijna mis. "Er was even een missertje. Ik haalde bij naar achteren en tikte Beau aan", zei Roest. "Daardoor kwam er een kleine misslag. Het was natuurlijk de eerste keer dat we met het duwen werkten", vulde Snellink aan.

"We zijn het aan het trainen, maar het gaat nog niet vlekkeloos", zei Bosker. "Hopelijk zit het er volgend jaar bij de Olympische Spelen meer ingeslepen."

Roest was vooral blij dat hij de nare nasmaak van de 5.000 meter enigszins heeft weg kunnen spoelen met de winst op de ploegenachtervolging. "Ik ben blij dat we nu zo'n rit neer konden zetten. Dat verzacht de rit van gisteren een heel klein beetje", zei hij.

Goud voor Oranje-trio met debutant Snellink: 'Maakt het misschien nog wel mooier'

Voor de Nederlandse vrouwen was het de zesde wereldtitel op het teamonderdeel, dat sinds 2005 op WK's wordt verreden. De afgelopen twee jaar ging het goud naar Japan. Een jaar geleden was de ploeg van de Nederlandse coach Johan de Wit bij de WK maar liefst twee seconden sneller dan het Nederlandse trio.

Japan ontbreekt

De titelverdediger stond dit keer niet aan de start in Thialf. De Japanse schaatsers zijn, net als de Chinese en Koreaanse ploeg, niet afgereisd naar Heerenveen vanwege de coronabeperkingen. Ook Amerika deed niet mee aan de ploegenachtervolging.

STER reclame