De Russin Angelina Golikova is Femke Kok te snel af op de 500 meter ANP

Angelina Golikova heeft in Heerenveen de wereldtitel op de 500 meter veroverd. De Russin, die dit seizoen in de wereldbeker vier keer tweede werd achter Femke Kok, was de Nederlandse topfavoriete dit keer te snel af.

Golikova houdt favoriete Kok van eerste Nederlandse wereldtitel op 500 meter af Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Kok kwam in haar race tegen Jutta Leerdam 0,14 seconde tekort voor het goud en moest met 37,28 genoegen nemen met de tweede plaats. De Russische baanrecordhoudster in Thialf reed in een ijzersterke race naar 37,14.

"Heel jammer. Ik heb er alles aan gedaan, maar het was vandaag niet genoeg. Ik heb mezelf misschien toch een beetje te veel druk op gelegd. Ik schrok ook een beetje van haar snelle opening", reageerde Kok na haar race.

Kok: 'Ben blij met zilver, maar ik kwam hier voor goud'

Met haar tweede plaats werd Kok wel de eerste Nederlandse vrouw die bij een WK de zilveren medaille wist te veroveren op de 500 meter.

Drie Nederlandse schaatssters slaagden er in de afgelopen 25 jaar in een WK-medaille te behalen op de 500 meter: Marianne Timmer (1999), Annette Gerritsen (2008) en Thijsje Oenema (2012) veroverden al eens brons.

"Ik ben heel blij met zilver, maar ik kwam voor goud. Dat is vandaag helaas niet gelukt", zei Kok, die wel een ijzersterk seizoen achter de rug heeft. De Friese sprintster won niet alleen alle wereldbekers, maar eindigde bij de EK sprint ook nog twee keer als tweede achter Golikova.

"Ik ben nog maar twintig, dus ik hoop dat ik het haar volgend jaar veel moeilijker kan maken", besloot Kok positief.

Leerdam vierde

Jutta Leerdam, die zaterdag haar wereldtitel verdedigt op de 1.000 meter, eindigde met 37,61 als vierde. Het brons ging naar de Russin Olga Fatkoelina, die 37,45 klokte.

Suzanne Schulting ging bijna onderuit op de 500 meter ANP

Meervoudig shorttrackkampioene Suzanne Schulting maakte haar WK-debuut op de langebaan.

Haar race stemde niet tot tevredenheid: Schulting startte in de eerste rit, had geen tegenstander en ging in de eerste bocht bijna onderuit. Met 38,75 eindigde ze als 14de.

De uitslag van de 500 meter voor vrouwen bij de WK afstanden

Titelverdedigster en tweevoudig wereldkampioene Nao Kodaira ontbrak op de 500 meter.

De Japanse schaatsers zijn niet afgereisd naar Heerenveen vanwege de coronamaatregelen. Ook de Koreaanse en Chinese schaatsers doen niet mee aan de WK.

STER reclame