Lasse Schöne stuurde zijn Friese gastgezin van weleer donderdag een smsje met de tekst: waar denken jullie dat ik morgen ben?

Het antwoord was vandaag te zien in het Abe Lenstra Stadion. Daar werd de Deense voetballer namelijk vol trots gepresenteerd bij sc Heerenveen.

Kapsel Schöne speelt geen rol meer in Heerenveen: 'Mijn moeder is kapster'

"Een buitenkansje" en een "win-winsituatie" noemde technisch manager Gerry Hamstra het. Heerenveen krijgt er een 34-jarige middenvelder bij die zijn strepen meer dan verdiend heeft in de voetballerij. En Schöne krijgt een kans op speeltijd met het oog op het EK.

Maar los daarvan speelt ook gevoel een belangrijke rol. Als zestienjarige verliet Schöne in 2002 zijn familie in Denemarken voor een carrière bij Heerenveen. De Friese club bracht hem destijds onder in een gastgezin.

Binding met Heerenveen

"Ik voel nog altijd binding met hier", sprak de oud-Ajacied tijdens de presentatie. "Die gevoelens zitten er wel", aldus Schöne, die getrouwd is met een Friezin en zijn schoonfamilie daar nog heeft wonen.

Tel daarbij op dat zijn eerste jeugdtrainer van toen, Johnny Jansen, nu hoofdtrainer is en dat voetbalvriend Siem de Jong, met wie Schöne voor de presentatie al even had geluncht, weer tegenkomt, en de keus is snel gemaakt.

Heerenveen maakte de komst van de middenvelder wereldkundig met een video waarin de voetballer naar de club schaatst. "It giet oan", aldus Schöne.

En dan is er nog de sportieve wraak. Want Schöne begon zijn carrière in het buitenland dan weliswaar bij Heerenveen, van een doorbraak kwam het nooit. "Ik heb hier vier jaar lang rondgelopen, maar nog nooit in het Abe Lenstra Stadion gespeeld", vertelde de Deen.

Om daar aan toe te voegen: "Volgens mij heb ik wel een keertje op de bank gezeten, maar dat weet ik niet meer zeker." De jonge Schöne speelde in ieder geval geen minuut in het eerste van de club, waar Gertjan Verbeek destijds hoofdtrainer was.

Puber Schöne: lange haren, tattoos en ongeduldig

"Hij was in het veld af en toe een echte puber", weet Verbeek nog. "Lasse was toen al geweldig aan de bal, maar zonder bal was het niet goed genoeg. En vergis je niet: hij had toen grote mannen voor zich. We speelden toen ook Europees voetbal."

In die jaren speelde jongens als Mika Väyrynen, Arek Radomski, Arnold Bruggink en Danijel Pranjic op het Friese middenveld. "Dat was een andere tijd, waarin we jongens van midden twintig nog aan ons konden binden. Lasse had geen geduld om te wachten op zijn kans."

Lasse Schöne als jonkie in de jeugd van sc Heerenveen sc Heerenveen

Ook het uiterlijk van Schöne, die rondliep met een lichaam vol tatoeages en opviel met zijn lange haren, werd niet door iedereen bij Heerenveen op prijs gesteld. Verbeek: "Voorzitter Riemer van der Velde vond dat maar niets en maakte dan een opmerking over de kapper."

Dat is Schöne anno 2021 niet vergeten. "Mijn moeder is kapster. Dan hoorde ik op de gang iemand iets zeggen over wanneer mijn moeder weer zou komen. Maar het is niet zo dat ik toen niet doorbrak vanwege mijn lange haren, hoor."

Via een omweg

Via De Graafschap, NEC, Ajax en Genoa kwam de Deense routinier in de winterstop terug bij Ajax, waar hij mocht meetrainen in afwachting van een nieuwe club. Een contract was in Amsterdam niet aan de orde. Nu tekent hij tot het eind van het seizoen bij Heerenveen en is de cirkel rond.

Met Schöne haalt Heerenveen een garantie op mooie goals Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Het is via een omweg gegaan, maar ik heb toch een aardige carrière gehad", aldus Schöne, die zijn wilde haren nog niet is verloren. "Maar ze zijn wel wat korter nu. En ik heb er ook wat rimpels bijgekregen, maar mensen zullen zeggen dat ik nog steeds dezelfde Lasse ben."

En het antwoord op het smsje naar zijn voormalig gastgezin? "Ze hoopten dat ik in de buurt zou zijn, zodat we elkaar konden zien. Ik zei dat ik dat ben en er ook nog wel even blijf. Vonden ze mooi. Ik ga er snel een kop koffie drinken."

STER reclame